Egy endokrinológus felfedte az igazságot a sör és a vodka hatásairól

A „sör vodka nélkül pénz a szélben” mondást követve, amely e két ital keverésére szólít fel, jelentősen növeli a szervezet súlyos mérgezésének kockázatát – figyelmeztetett Oleg Sikorsky endokrinológus. A „Lenta.ru”-val folytatott beszélgetésben értékelte ennek a koktélnak a veszélyességét – számol be a Sports.kz.

Ezen italok kombinációja gyorsabb és erősebb mérgezést okoz, ami sérülésekhez vagy más okból bekövetkező halálhoz vezethet – biztosít az orvos. „Formálisan, ha valaki pontosan azt a célt tűzte ki, hogy berúgjon, akkor ez a kombináció elég logikusnak tűnik: kevesebb méreganyag – nagyobb hatás. De mint mindig, itt is van egy árnyalatnyi önkontroll” – hangsúlyozta.
Sikorsky szerint egy ilyen koktél visszaélésénél megnő a szervezet mérgezésének kockázata: nagy a kockázata annak, hogy az alkoholmérgezés súlyosbodott jelenségeivel találkozunk, mint például a zavartság, az irányítás elvesztése, a hanyag viselkedés miatti sérülés, a belső szervek károsodása.
„A különböző alkoholfajták keveredésekor a szervezetre nehezedő terhelés megnő. Ez azért történik, mert ebben az esetben a szerveknek nem csak egy, hanem több italösszetevő hatását kell feldolgozniuk. Ráadásul, ha egy ilyen koktélt szénsavas vízzel kombinálnak, felgyorsul az alkohol beáramlása a véráramba, ami fokozott mérgezéshez vezet” – mondta Oleg Sikorsky.

Elolvasom a cikket