Elárulta az ukrán kémfőnök, mi most a legnagyobb problémájuk

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség, a GUR vezetője, Kirilo Budanov szerint az Oroszországnak nyújtott észak-koreai katonai segélyek keltik a legnagyobb aggodalmat Kijevben.

– Hatalmas mennyiségű tüzérségi lőszert szállítanak, ami kritikus Oroszország számára – mondta, rámutatva az ilyen szállítások nyomán a harctéri ellenségeskedések fokozódására.

Ukrajna és az Egyesült Államok, valamint más országok és független elemzők szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rakéták és lőszerek szállításával segíti Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, cserébe Moszkva gazdasági és egyéb katonai segítségéért.

– Az irányított bombák gyártásának oroszországi fellendítése szintén hatalmas problémát jelent a frontvonal számára – mondta Budanov a Viktor Pincsuk Alapítvány által Kijevben szervezett jaltai európai stratégiai konferencián.

Az ukrán erők több mint 30 hónapos teljes körű invázió után is megfeszített erővel dolgoznak azon, hogy megakadályozzák az orosz előrenyomulást az ország keleti részén fekvő kulcsfontosságú városok felé. Az ukrán erők a nyugat-oroszországi Kurszk régióba is behatoltak – emlékeztetett a Reuters.

– Az Iszkander típusú rakéták gyártásának felfutása azt eredményezte, hogy Oroszország „tömegesen használja” a fegyvereket Ukrajna megtámadására – mondta Budanov.

Az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni idei csapások jelentős károkat okoztak az ország elektromos hálózatában, ami áramkimaradásokhoz vezetett. Volodimir Zelenszkij elnök ismét légvédelmi támogatásért könyörgött Ukrajna szövetségeseihez.

Budanov szerint az orosz belső tervezés azt mutatja, hogy Moszkva a jövő év közepén létszámhiánnyal néz szembe.

– Ebben az időszakban (2025 nyarán) dilemma előtt állnak majd: vagy mozgósítást hirdetnek, vagy valahogyan csökkentik az ellenségeskedések intenzitását, ami végső soron kritikus lehet számukra – mondta Budanov.

Elolvasom a cikket