Hatalmas felfedezés: A hosszú élet titkát fejthették meg a tudósok

Bár az egészséges életmód fenntartása befolyásolhatja a várható élettartamot, a tudósok már régóta tudják, hogy a genetika kulcsszerepet játszik. A Koppenhágai Egyetem (Dánia) kutatócsoportja azonosította az egyik legfontosabb gént (amely az OSER1 fehérjét kódolja), amely befolyásolja a várható élettartamot.

„Felfedeztünk egy olyan fehérjét, amely meghosszabbíthatja az életet. Ez egy új tényező, amely ezt befolyásolja, és ugyanakkor egy olyan fehérje, amely különböző állatokban, például gyümölcslegyekben, fonálférgekben, selyemhernyókban és emberekben is megtalálható” – mondta Lene Euel Rasmussen professzor, az új tanulmány vezető szerzője.

„Ha egy gén csak állatmodellekben található meg, akkor nehéz lehet a hatásait az emberi egészségre vonatkoztatni. Ezért először különböző, a hosszú élettartamhoz kapcsolódó potenciális fehérjéket vizsgáltunk, amelyek számos szervezetben, köztük az emberben is megtalálhatóak. Végső soron az emberi hosszú élettartam génjeinek azonosítása érdekel bennünket a lehetséges beavatkozások és az új gyógyszerek felfedezésének lehetősége érdekében” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Dr. Zhikuan Li.

Ez a felfedezés lelassíthatja az öregedést és lehetővé teheti új gyógyszerek kifejlesztését

A kutatók arról számoltak be, hogy 10 olyan gént azonosítottak, amelyek manipulálásával megváltoztatható az állatok élettartama. Az OSER1 volt a legerősebb.

Így a felfedezés új kezelésekhez nyithatja meg az utat.

„Most az OSER1 emberekben betöltött szerepének azonosítására összpontosítunk, de a rendelkezésre álló irodalom hiánya kihívást jelent. Eddig kevés publikáció jelent meg a témában. Ez az első tanulmány, amely bizonyítja, hogy az OSER1 az öregedés és a hosszú élet fontos szabályozója. A jövőben reméljük, hogy az OSER1 által befolyásolt konkrét, korral összefüggő betegségekről és öregedési folyamatokról is tudunk majd információkat szolgáltatni” – mondta Dr. Zhiquan Li.

Elolvasom a cikket