Már Schengent temeti az osztrák lap

„Lassan haldoklik a Schengeni Egyezmény, pedig az akkori luxemburgi külügyminiszter már a 2015-ös menekültválság során felhívta a figyelmet: ha kudarcot vall a megállapodás, akkor Európa mond csődöt. Annál is inkább, mert lehetetlenné válik az áruk, szolgáltatások és személyek szabad áramlása. A négy szabadságjog közül csupán a tőke mozgása nem ütközik akadályba” – írta a Mandiner szerint Wolfgang Böhm külpolitikai szakértő a Die Pressének.

Böhm arra hívta fel a figyelmet, hogy a migrációs helyzet miatt elrendelt német határzár érinti az utazókat, az ingázókat és a kereskedelmet egyaránt. A német Kereskedelmi Szövetség tiltakozik, és az intézkedésnek a piac látja kárát.

Ugyanakkor rámutott, hogy nem egyedi lépésről van szó: az utóbbi 9 évben egyre több ország zárkózik be, és idézte a német Ifo Intézet 8 évvel ezelőtti számítását, melyek szerint ha minden ország visszatér a Schengen előtti rendszerhez, az akár évi 85 milliárd euróval is visszavetheti Európában a gazdasági teljesítményt.

Böhm végső soron a nemzeti kormányokat hibáztatja, amiért nem képesek közösen megoldani a migrációs problémát. Felidézte, hogy nemrégiben ugyan megreformálták a menekültpolitikát, de egyre több állam mondja azt fel. Magyarország és Szlovákia után immár idetartozik Hollandia is.

A cikkben odáig nem jutott el, hogy azt felismerje: egyetlen határt kéne nagyon alaposan lezárni, az EU külső határait, és akkor minden belső feszültség feloldódna.

Elolvasom a cikket