Németország már a kancellárválasztásra készül

Tizenkét hónap múlva valószínűleg ez lesz a nagy kancellárpárbaj: a hivatalban lévő Olaf Scholz (SPD) a kihívó Friedrich Merz (CDU) ellen – írja a német Bild annak kapcsán, hogy a kereszténydemokraták „erős embere” bejelentkezett a válságok sújtotta Németország vezetésére, az INSA pedig megkérdezte a választókat, hogy mit gondolnak a két politikusról.

Kit tartanak az emberek hozzáértőbbnek a legfontosabb területeken? Ki a hitelesebb és szimpatikusabb? A BILD megbízásából az INSA közvélemény-kutató intézet 1004 reprezentatívan kiválasztott német választót kérdezett meg. Az eredmény viszonylag egyértelmű: a mai állás szerint a CDU vezetője előzi a kancellárt.

DE: az ország csaknem fele (48 százalék) egyiküket sem szeretné kormányfőnek! Mindössze 25 százalék szavazna Merzre és 21 százalék Scholzra, valamint 6 százalék nem nyilatkozott.

Tíz fontos politikai területen a kompetenciák tekintetében Merz 8:2 arányban nyer Scholz ellenében. A menekültügy/migráció, a gazdaság és a belső biztonság fontos területein messze a kancellár előtt jár. Scholz csak a szociális kérdések (munka/nyugdíjak) és a klíma/környezetvédelem területén tud labdába rúgni.

Egyébként pedig a kancellárt egy kicsit szimpatikusabbnak tartják (29:27 százalék), mint Merzet. Viszont a CDU vezetője a hitelesség, az általános hozzáértés és (egészen egyértelműen) a vezetői képességek tekintetében Scholz előtt jár.

Elolvasom a cikket