Vigyázat! Ez a két fogyókúrás divat veszélyes lehet

A Rizempic és az Oatzempic egyszerre utalnak a rizs, illetve a zabra és az Ozempic nevű cukorbetegség elleni gyógyszer nevére. Ennek az az oka, hogy az injekciót egyesek – a jelek szerint számos hírességet is beleértve – fogyókúrára használják – annak ellenére, hogy ez kockázatokkal jár.

Az Egyesült Államokban olyan nagy a felhajtás az injekció körül, hogy az orvosok már most is nagy nehézségekbe ütköznek, hogy hozzájussanak a gyógyszerhez a betegeik számára.

A Rizempic és az Oatzempic is fogyókúrás shake. Rizsből/zabból, vízből és lime–léből állnak. A rizs– vagy zabpelyhet rövid időre beáztatják a folyadékba. Az így kapott italt reggel kell meginni, ideális esetben éhgyomorra.

A lényege, hogy a rizsed vagy zabos lé fogyasztása telítettségérzetet kelt, ebből kifolyólag kevesebbet eszünk a nap folyamán, és így fogyunk. Állítólag ez a bennük lévő rezisztens keményítőnek köszönhető, amely a posztok szerint akkor keletkezik, amikor a főtt rizs kihűl, és állítólag akkor is felszabadul, amikor a rizst vízbe áztatják.

De vajon igaz ez? – A rezisztens keményítő teltségérzetet okoz, nagyrészt emészthetetlen, ezért úgy viselkedik, mint egy élelmi rost – magyarázta Christina Holzapfel az Apotheken Umschau–nak. A Fuldai Műszaki Egyetem és a Müncheni Műszaki Egyetem táplálkozástudományi szakértője szerint a rostban gazdag étrend valóban segíthet a fogyásban, de nagyon figyelni kell a bevitt mennyiségre.

Tanulmányok valóban kimutatták, hogy a rezisztens keményítő befolyásolhatja a testsúlyt. Michaela Axt–Gadermann, a Coburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének egészségfejlesztési professzora a Bildnek elmagyarázta ezt a jelenséget: szerinte a rezisztens keményítő úgymond „programozza” a mikrobiomot arra, hogy sovány legyen. – Ehhez azonban nagyobb mennyiségre van szükség, napi tíz grammnak van értelme – mondta a szakértő –, de ez gyakran bélproblémákhoz vezet – hangsúlyozta.

Ami a trendet illeti, a receptben szereplő fél csésze rizs kevesebb mint egy gramm rezisztens keményítőt tartalmaz. Ki lehet tehát számolni, hány csésze rizsre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük ezt a nem veszélytelen fogyókúrás hatást. Hasonló a helyzet a zabpehellyel is. – Egy fogyókúrás vizsgálatban a kísérleti alanyok napi 40 gramm rezisztens keményítőt kaptak, és nyolc hét alatt átlagosan 2,8 kilót fogytak – mondta Axt–Gadermann. Ehhez a mennyiséghez naponta 16–24 liter „rizsvizet” kellene meginni.

Ez azonban még csak nem is a legveszélyesebb aspektusa a trendnek. Hiszen a rizs áztatása vagy főzése során arzén, egy mérgező metalloid kerülhet a vízbe. A rizs természetes módon több szervetlen arzént tartalmaz, mint más gabonafélék. Bár egy pohár rizsvízben lévő arzén mennyisége kicsi, a tartós fogyasztás növelheti a különböző betegségek kockázatát. A szakértő példaként említi a kisebb bőrkárosodást, valamint a szívbetegségeket, a légzőszervi megbetegedéseket és a rák különböző típusait.

Axt–Gadermann ajánlása egyértelmű: „Rizempic, Oatzempic: Öntsd ki, és ne idd meg”. A Szövetségi Kockázatértékelési Hivatal ajánlására hivatkozik. Eszerint a rizst főzés előtt alaposan meg kell mosni, és bő vízben kell megfőzni. A főzővizet mindenképpen ki kell dobni, és nem szabad meginni.

A szakértő a rizs vagy zabvíz helyett rostban vagy fehérjében gazdag étrendet javasol zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű termékekkel és hüvelyesekkel. – A tápszeres étrend, például a fehérjeturmixok is szóba jöhetnének. Ha pedig reggelire natúr joghurtot eszünk gyümölccsel és zabpehellyel, az szintén jóllakást elősegítő hatású, meglehetősen alacsony kalóriatartalom mellett – tette hozzá Holzapfel.

Elolvasom a cikket