A királyi ékszer, amely átkot hozott viselőire

Eib Zoltán
2024. szeptember 17. kedd. 5:47

A rubin átkának legendája a 14. századig nyúlik vissza, amikor a spanyol I. Péter, Kasztília hercege tulajdonában volt. A herceg állítólag árulással jutott hozzá az ékszerhez, miután megölte a granadai mór királyt, Abú Szaidot, aki a rubin eredeti birtokosa volt. A vérontással szerzett rubint I. Péter később Eduárd walesi hercegnek ajándékozta, aki a gyémántot a koronázási ékszerek közé emelte. A legenda szerint a mór király halála miatt az ékszer el lett átkozva, és tulajdonosaira szerencsétlenséget hozott. Az átok történetének egy része valószínűleg a szimbolikus jelentésből fakad: egy gyilkossággal megszerzett drágakő, amely gazdáról gazdára száll, mindig hordoz magában valami sötét és nyugtalanító jóslatot.

Ez az impozáns drágakő évszázadok óta része a brit koronaékszerek gyűjteményének, és a londoni Towerben őrzik. Bár a neve rubinra utal, valójában spinell, egy ritka és rendkívül értékes ásvány. A spinell és a rubin közötti alapvető különbség az ásványi összetételükben rejlik. Míg a rubin a korund nevű ásvány vörös változata, amely főként alumínium-oxidból áll, a spinell magnézium-aluminát vegyület. Bár mindkét kő gyönyörű vörös színű lehet, a rubin mélyebb és élénkebb vörös árnyalatokkal rendelkezik, míg a spinell színe változhat a rózsaszíntől a vörösig és lilás árnyalatokig. Ezen kívül a rubinok drágábbak, mivel ritkábbak és az ékszerpiacon magasabb presztízzsel rendelkeznek. A történelem során gyakran összekeverték a kettőt, mivel a vizuális hasonlóság miatt a spinellt sokáig rubinnak hitték.

Az átok legismertebb fejezete III. Richárd királyhoz kapcsolódik, aki a rubint a koronáján viselte, amikor 1485-ben részt vett a híres bosworthi csatában. Ez a csata döntő volt az angol történelemben, mivel Richárd vereséget szenvedett Henrik Tudorral szemben, ami a Plantagenet-ház bukásához és a Tudor-dinasztia felemelkedéséhez vezetett. A legenda szerint a rubin ott ragyogott a koronáján, amikor Richárdot megölték a csatatéren, ezzel végzetes balszerencsét hozva a királyra és az ő dinasztiájára. Ő volt az utolsó angol király, aki harcban vesztette életét. Az ékszerre már akkoriban is sokan úgy tekintettek, mint egy átokhoz kötődő tárgyra, amely a vesztét hozza annak, aki birtokolja.

A legenda további eleme, hogy a Fekete Herceg rubinját nem csupán az uralkodók katonai bukása vagy halála kísérte, hanem a magánéletükben bekövetkező szerencsétlenségek is. VIII. Henrik, a Tudor-ház egyik leghíresebb uralkodója, szintén kapcsolatba hozható a rubinnal. Bár kevésbé ismert, hogy ő maga viselte-e az ékszert, az uralkodása alatti sorozatos tragédiák és botrányok hozzájárultak a rubin baljós hírnevéhez. Henrik hat feleségének sorsa, különösen Boleyn Anna és Howard Katalin lefejeztetése, valamint a politikai és vallási konfliktusok, amelyek megrázták Angliát, összefüggésbe hozhatók az átokkal.

I. Károly király uralkodása alatt Anglia egy polgárháborúba süllyedt, amely végül a monarchia átmeneti megszűnéséhez vezetett. Károlyt 1649-ben kivégezték, ami az angol monarchia történetének egyik legsötétebb pillanata volt. Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Károly viselte a rubint a kivégzése előtti ceremóniák során, az ékszer átkának legendája tovább mélyült, mivel az angol királyság megingása és a monarchia összeomlása összekapcsolódott a koronaékszerek sorsával.

Victoria királynő, akinek uralkodása alatt a Brit Birodalom elérte legnagyobb kiterjedését, szintén viselte a Fekete Herceg rubinját koronázási ékszereinek részeként. Bár Viktória uralkodása alatt a Brit Birodalom jelentős virágzásnak indult, személyes tragédiái, mint férje, Albert herceg korai halála és több gyermekének elvesztése, tovább fűzték a rubin átkának legendáját. A királynő hosszú gyásza és magánya szintén az átok árnyékában zajlott.

A II. Erzsébet uralkodása alatt is a számos ikonikus alkalommal viselt koronaékszerek közé tartozik a Fekete Herceg rubinja. Erzsébet hosszan tartó uralkodása során, bár Anglia gazdasági és társadalmi fejlődést ért el, a királyi családot érő botrányok és személyes tragédiák – például Diana hercegnő halála – szintén hozzájárulnak a rubinhoz kapcsolódó baljós képzetekhez.

A Fekete Herceg rubinja nem csupán egy történelmi ereklye, hanem a brit történelem tragédiáinak és fordulópontjainak jelképe is. Az ékszerhez fűződő átok legendája továbbra is él, és bár a modern idők uralkodói látszólag elkerülték a tragédiákat, a rubin titokzatos múltját nem feledhetjük el. Az ékszer öröksége és legendája tovább él, és a brit monarchia történetében betöltött szerepe évszázadokon át meghatározó marad.

Elolvasom a cikket