Adja ezt a terméket a vízhez, és egészséges lesz

A kurkuma (Curcuma longa L.) a gyömbérfélék családjába tartozó évelő lágyszárú növények egyik faja. A növényt a trópusi éghajlatú országokban termesztik, hazánkban elsősorban fűszerként, porított formában ismert.
A kurkuma alacsony kalóriatartalmú, rostban, valamint E- és K-vitaminban, B-vitaminban, kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, foszforban, nátriumban és cinkben gazdag. A kurkuma azonban gyógyító tulajdonságait elsősorban a kurkumin jelenlétének köszönheti, amely egy polifenol, és erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik.

Antioxidáns tulajdonságai segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és így megszüntetik a gyulladást a szervezetben. A kurkumin antivirális, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Számos tudományos tanulmány bizonyította, hogy a kurkumin rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Küzd a szabad gyökök ellen, megelőzi a rákot, elpusztítja a rákos sejteket és gátolja a daganatok kialakulását. Támogatja a rák kezelését is, fokozza a kemoterápia és a sugárterápia hatékonyságát, csökkenti a mellékhatásokat és meghosszabbítja a rákos betegek életét.
A kurkuma hasznos tulajdonságai
Segít a fogyásban
A kurkuma támogatja az emésztőrendszert és növeli az epehólyag epetermelését, ezáltal gyorsítja és javítja az emésztést. Nehezen emészthető ételek fogyasztásakor érdemes fogyasztani, mivel segít az ételekből származó zsírok megemésztésében. Megszünteti a gázokat, a hasi puffadást és a székrekedést is. A hatékony emésztőrendszer befolyásolja a megfelelő anyagcserét, ami segít a megfelelő testsúly fenntartásában és a nem kívánt kilók leadásában.
Javítja a bőr egészségét
A kurkumában található antioxidánsok felveszik a harcot a szervezet öregedési folyamataiért felelős szabadgyökökkel, amelyek különösen a bőrön észlelhetők. Ennek köszönhetően a kurkumás víz napi fogyasztása erősíti és kiegyenlíti az arcbőrt, valamint visszaadja a bőr ragyogó és fiatalos megjelenését.
Tisztítja a szervezetet
A kurkumás víz fogyasztása a májat is támogatja, és arra serkenti, hogy olyan enzimeket termeljen, amelyek segítenek a szervnek lebontani a méreganyagokat és megtisztítani a vért. Javítja az emésztést és támogatja a bélperisztaltikát, ami jótékonyan hat a májra.
Erősíti az immunitást
A kurkumában található kurkumin antioxidáns, amely vírusellenes, antibakteriális és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok azt jelentik, hogy a kurkumavíz erősíti az immunitást és megakadályozza a szabad gyökök által okozott károsodásokat. A kurkumában található lipopoliszacharid antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, így a kurkumás víz fogyasztása fertőzés során nagymértékben felgyorsítja a gyógyulást és megelőzi a visszatérő betegségeket.
Támogatja a szívműködést
A kurkumin megakadályozza a koleszterinlerakódások felhalmozódását az erekben, és csökkenti a vér LDL-koleszterinszintjét. Emellett javítja az erek endotheliumának működését is. Ennek köszönhetően fenntartja a szív és az egész keringési rendszer működését, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham vagy a stroke kockázatát.
Csökkenti a vércukorszintet
A kurkumát tartalmazó ital szabályozza a vér inzulinszintjét, megakadályozza az inzulinrezisztencia kialakulását, és segít a cukorbetegség kezelésében.
Kurkumás víz receptje
A kurkumás víz elkészítése sok időt vesz igénybe, és mindössze négy összetevőre van szükséged:
– 1/2 teáskanál kurkuma,
– 1/2 citrom leve,
– 1 csésze meleg víz,
– egy csipetnyi fekete bors,
– 1 teáskanál méz.
Egy pohár meleg, de nem forró vízben adjuk hozzá a kurkumát, a citromlevet, egy csipet borsot és ízlés szerint esetleg mézet. Keverjük össze, és azonnal igyuk meg anélkül, hogy a kurkuma az aljára süllyedne.
Mikor igyunk kurkumás vizet – lefekvéskor vagy reggel?
Ahhoz, hogy a kurkuma minden egészségügyi előnyét kiaknázhassuk, jobb, ha minden reggel éhgyomorra megiszunk egy pohár kurkumaitalt.
Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem mindenki részesülhet ilyen kezelésben, mivel a nagyobb dózisú kurkuma fogyasztásának jelentős ellenjavallatai vannak.

Elolvasom a cikket