Borrell az Oroszország és az EU közötti kapcsolatok megváltozásának feltételéről beszélt

Az Európai Unió és Oroszország kétoldalú kapcsolatait az ukrajnai konfliktus lezárása után felülvizsgálhatja az európai fél, de most még korai erről beszélni – mondta Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője. Szerinte, ahogy arról az Euractiv portál beszámolt, nincsenek arra utaló jelek, hogy a közeljövőben megszűnnének az ellenségeskedések.

„A távoli jövőben, a háborút követő környezetben lehetnek változások az EU Oroszországgal való kapcsolatokat illetően” – mondta Borrell.

Arra a kérdésre, hogy az Ukrajnáról szóló békemegállapodás esetén újraindulhat-e a kapcsolatok rendezése, hangsúlyozta, hogy magát a megállapodást rövid távon nem tartja lehetségesnek. Végezetül Borrell hozzátette, hogy nem lesz visszatérés az Oroszország és az EU közötti párbeszéd korábbi realitásaihoz mindaddig, amíg az ukrán konfliktus aktív fázisban van, és nincs tűzszüneti megállapodás.

Korábban Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője elmondta, hogy az uniós országok által Ukrajnának nyújtott katonai segélyek teljes összege elérte a 43,5 milliárd eurót, a polgári segélyek összege pedig ennek kétszerese, százmilliárd euró. Hozzátette, hogy a finanszírozásra a különleges hadművelet kezdete után Nyugaton befagyasztott orosz vagyont használták fel.

Elolvasom a cikket