Duplakoncerttel indítja az évadot a Concerto Budapest

Beethoven, Bartók, Richard Strauss és Chopin műveivel indítja az évadot a Concerto Budapest a budapesti Zeneakadémián pénteken és szombaton. A két hangversenyen öt szólista, Balázs János zongoraművész, Baráti Kristóf hegedűművész, Bogányi Gergely zongoraművész, Fenyő László gordonkaművész és Szűcs Máté brácsaművész is közreműködik.

A Concerto Budapest 2024/25-ös programjában egyebek mellett Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriuma, Dvorák Új világ szimfóniája, Rahmanyinov 2. zongoraversenye, Brahms Hegedűversenye, Csajkovszkij Rokokó variációi és a Patetikus szimfónia is szerepel.

Az évad fellépői között lesz Gidon Kremer, Jevgenyij Koroljov, Arvid Engegard, Szergej Krilov, Pierre-Laurent Aimard, Bernhard Berchtold, Berecz Mihály, Perényi Miklós, Pusker Júlia, Takács-Nagy Gábor, Várdai István és Várjon Dénes.

Szerdán Fenyő László kiemelkedő tehetségű csellistanövendékekkel foglalkozik a Concerto Mesteriskolában, majd a programsorozat következő állomásaként október 14-én és 15-én Szűcs Máté és Takács-Nagy Gábor tart ingyenes és nyilvános kamarazenei mesterkurzust a Concerto Budapest Páva utcai székházában.

A kurzusok nemcsak a szakmai közönség, hanem regisztrációhoz kötve az érdeklődő zenebarátok számára is ingyenesen látogathatók. Az évadban a már hagyományos Magyar Kincsek Ünnepe és a Mozart-nap mellett megrendezik a Hegedű Ünnepét is, amely januárban három teljes napon át, két különböző helyszínen vonultatja fel a kiemelkedő magyar hegedűművészeket.

Folytatódnak Simon Izabella 8–12 éves korosztályt megszólító Hangfogó koncertjei, míg a zenekar kétszer négy alkalmas Manó sorozatának tematikája a Zenék térben és időben címet viseli.

A Concerto Budapest évről évre szerepet vállal a tehetséggondozásban, így az idei évadban Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam, Teo Gertler és Kelemen Gáspár lép színpadra a zenekarral, a Hegedű Ünnepén pedig a Bartók világverseny győztese, Lilia Pocitari mutatkozhat be.

„A Concerto Budapest sokoldalúságának mércéje lehet az is, mennyire széles partnereinek a palettája. Bartók tükörben címmel folytatódik a Magyar Zene Házával és Batta Andrással közös programsorozat, évről évre számos vidéki koncertet adunk a Filharmónia Magyarországgal együttműködve, szoros kapcsolatot ápolunk a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal” – idézi a közlemény Devich Gábor, az együttes főigazgatója szavait.

Keller András, a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas főzeneigazgatója kiemelte: „A zene összekapcsol és közösséget is tud kovácsolni, s mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. Feladatunk és a felelősségünk: összhangot teremteni. A 2024/25-ös évad ennek a gondolatnak a jegyében zajlik majd.”

Elolvasom a cikket