Egyszerű módszer, hogy ragyogjon a bőrünk és a hajunk

Diófalevél fürdő – Így készítsük el

A főzethez literenként három csapott evőkanál szárított levelet használjunk, de tehetünk bele kopácsot is, mert az felerősíti a hatását. A kopács a dió zöld héja, amely a csonthéjat fedi, más néven a dióburok. A diót és kopácsot a diószüret alkalmával gyűjthetjük össze, szeptember-október hónapokban, a leveleket viszont érdemes a nyár folyamán gyűjteni, amíg még zsenge, nem rozsdás, hanem élénk zöld színű. Száraz, sötét helyen szárítsuk ki az alapanyagokat, majd egy jól zárható dobozban őrizzük felhasználásig.

Bőrproblémákra

A pattanásos, zsíros bőr, illetve kelések, kiütések, rovarcsípések, kiütések, kisebb égési sérülések, bőrfertőzések kezelésére igen hatásos erőteljes baktériumölő hatása miatt. Kiváló bőrtonizáló.

Gombaölő hatásánál fogva bőrgomba, lábgomba, körömgomba kezelésére is jól alkalmazható. Csökkenti a lábizzadást, illetve a hónalji izzadását, egyúttal a kellemetlen szagok kialakulásáért felelős baktériumokat is elpusztítja. A bőr gyulladásaira, sebek gyógyítására is kiváló gyógymód, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, összehúzó és baktériumölő hatásának köszönhetően. Akár lábszárfekély lemosó kezelésére is használhatjuk. A diólevél fürdő simává és rugalmassá teszi a bőrt, hidratáló hatású, csökkenti a viszketést. Ha kis vattapamacsot bemártunk a főzetbe, és azt a szemünk alatti területre tesszük, akkor csökkenti a duzzanatot és a sötét foltokat.

A hajunkat is ápolhatjuk a diólevélből készült főzettel. Csökkenti a korpásodást, a hajhullást, enyhíti a haj zsírosodását, de még hajsötétítésre és fényesítésre is használhatjuk.

Gyulladásokra

Szájüreg betegségek ellen is bevethetjük, például torokgyulladás, mandulagyulladás fogágy-megbetegedés, fogmeder-gyulladás, ínygyulladás, foglazulás esetén öblögetőként, gargarizálóként.

Női bajokra

Fehérfolyás, felfázás és egyéb fertőzések esetén ülőfürdőként is használhatjuk, ehhez öntsünk egy kancsónyi főzetet a fürdővízbe. A fürdő emellett csökkenti az ekcémás és más kiütéssel járó panaszokat is. Rendszertelen menstruációs ciklus beállítására is alkalmas, ilyenkor tea fogyasztásával együtt célszerű alkalmazni.

Kortyoljunk el egy csészével

A levélből készült tea elsősorban az emésztőrendszeri panaszokon segít, csökkenti a gyulladást, a gyomor és bélhurutot, a gyomorrontás tüneteit, enyhíti a hasmenést, féreghajtó, helyreállítja a bélbaktérium-flórát. Gyorsítja az anyagcserét, erős tisztító és fertőtlenítő hatásánál fogva kiváló méregtelenítő, megtisztítja még a nyirokereket is.

Lehetséges mellékhatások

A diólevél teát magas vérnyomás esetén inkább csak teakeverékbe használjuk, mivel emelheti a vérnyomást. Vérhígítóval együtt ne alkalmazzuk. Egyéb mellékhatása nincs, viszont 10-15 napnál hosszabb kúra nem javasolt, mert erőteljesen befolyásolja a bélflóra összetételét.

Elolvasom a cikket