Ez az olcsó termék véd a máj- és nyelőcsőrák ellen

A fokhagyma ismert megelőző hatásáról és a szívbetegségek és a cukorbetegség, valamint a különböző vírusos és bakteriális fertőzések kezelésének támogatásáról.

A tudósok bebizonyították, hogy a fokhagymafogyasztás jelentősen javítja a szív- és anyagcsere-betegségek biomarkereit a vérben, biztosítva:
– Csökkenti az összkoleszterinszintet,
– csökkenti a triglicerideket,
-emeli a „jó” HDL-koleszterin szintét,
– csökkenti a BMI-t és a WHR-t (derék-csípő arány),
– a fibrinolitikus aktivitás növekedését, amely segít a vérrögök felbontásában.

Ezenkívül a legtöbb vizsgálat kimutatta a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkenését és antioxidáns aktivitását (olyan enzimek szintje, mint a kataláz, a szuperoxid-dizmutáz és a glutation-peroxidáz).

A fokhagymafogyasztást összefüggésbe hozták a krónikus betegségek ritkább kialakulásával, mint például:
– rák, különösen a máj és a nyelőcső rákja,
– magas vérnyomás (prehipertónia),
– 2-es típusú cukorbetegség,
– nem alkoholos zsírmájbetegség.

Fontos, hogy a fokhagymát nyersen kell fogyasztani. Csak ebben a formában rendelkezik az egészséges összetevők teljes készletével.

A hagyományosan pácolt fokhagyma azonban számos eredeti anyagát is tartalmazza, amelyeket a tejsavas erjedésnek köszönhetően a tejsavbaktériumok biztosítanak.

Nem csak probiotikumokat tartalmaz, mert a fokhagyma természetesen gazdag prebiotikumokban. Ezek olyan vegyületek, amelyek táplálják a hasznos mikroflórát a bélben, ahol az immunitás termelődik.

A nyers fokhagyma nem káros, amíg nem fogyasztjuk túlzásba és nem vesszük be az étkezésekbe. Egy vizsgálatban a résztvevők naponta 4-35 g nyers fehér fokhagymát fogyasztottak, és semmilyen mellékhatás nem volt. Bár az íze élesebb, mint a lila fokhagymáé, mindkét típus használatának megvannak az előnyei.

A fokhagyma hőkezelés nélküli fogyasztása mellékhatásokat okozhat az emésztési problémákkal küzdő embereknél. Fokozhatja a gyomorégést, ha gastrooesophagealis refluxban szenved, és égő érzést okozhat a gyomorban és a mellkasban, ha túlérzékenységben vagy élelmiszerekkel kapcsolatos betegségekben szenved.

A vérhígító, vércukor- vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk a nyers fokhagymát, mivel a fokhagyma vegyületei fokozhatják ezek hatását. Ha nyers zöldségekkel egészíti ki étrendjét, előfordulhat, hogy változtatnia kell a gyógyszeradagoláson, ezért ezt orvosának felügyelete mellett tegye.

A fokhagyma gazdag kénvegyületekben, amelyek intenzív illatáért és csípős ízéért is felelősek. Ezek erős antioxidánsok, és antibiotikumként, vírusellenes és gombaölő szerként hatnak. Ezek közül a legfontosabb az alicin, amely a fokhagyma összezúzása után keletkezik.

Ezért a nyers ételekhez hozzáadott fokhagymát finomra kell aprítani vagy présen keresztül kell préselni. Inkább egy nagyobb adag ételhez (például mártáshoz) kell hozzáadni, mint tömény formában fogyasztani.

A fokhagyma olcsó és könnyen hozzáférhető fűszer, amely számos, általunk naponta fogyasztott étel ízét és tulajdonságait javítja, és a későbbi ételekhez is könnyen hozzáadható.

Elolvasom a cikket