Ezek a sportitalok mellékhatásai

Sokan hallottak már az elektrolit-egyensúly fenntartásának fontosságáról, de kevesen értik, miről is van szó. „Az elektrolitok az ásványi anyagok egy csoportja, amelybe a nátrium, a klorid, a magnézium, a kalcium, a kálium, a foszfát és a bikarbonát tartozik” – mondta Sarah Rosenkranz, a Nevadai Egyetem kineziológia és dietetika adjunktusa – írja a Super.ru.

Ezek az ásványi anyagok számos fontos funkciót látnak el: segítenek fenntartani a folyadékegyensúlyt, felelősek a csontok egészségéért és olyan élettani funkciókért, mint az izom-összehúzódás és az idegi jelátvitel – számol be a Super.ru.

Ez azt jelenti, hogy a következő edzésre magával kell vinnie egy üveg „varázsitalt”? Nem egészen. „Azt javasolnám, hogy ezeket az italokat mértékkel fogyasszuk, csak akkor, ha feltétlenül szükséges” – tette hozzá Rosenkranz.

Emellett Sharon Palmer táplálkozási szakértő is óva intett attól, hogy visszaéljünk velük a lehetséges mellékhatások miatt: „Hányingert, fejfájást, izomgörcsöket és álmosságot okozhat. Ha pedig magas vérnyomásban, szívbetegségben szenveds, vagy fennáll a kialakulásának kockázata, káros a túlzott mennyiségű nátrium fogyasztása, mert az gyengeséghez és zavartsághoz vezethet. Ha cukorbetegségben szenved, sok ilyen ital cukortartalma is káros az egészségére” – magyarázta a szakértő.

Elolvasom a cikket