Ezt a két élelmiszert mindenképp kerülje!

Szívproblémák miatt az Egyesült Államokban 33 másodpercenként hal meg egy ember, hazánkban pedig a halálozások csaknem feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Ahhoz, hogy ez változni tudjon, kiemelten fontos volna a szűrővizsgálatok felkeresése, illetve a minél egészségesebb életmód kialakítása, ugyanis a szív- és érrendszeri zavarok kialakulásában nagy szereppel bír a táplálkozás, pontosabban az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

Ultrafeldolgozott élelmiszer – mi is az?

Szinte minden élelmiszer, amelyet a boltok polcain találunk, feldolgozott, ugyanis a nyersanyagból mechanikai feldolgozás során állítják elő az árut. Feldolgozásnak minősül például, ha megmossák a salátát, ha felvágják a húst, ha pasztőrözik a tejet. Természetesen ettől nem lesz egészségtelen a zöldség, a hús vagy a tejtermék – vagyis nem minden feldolgozott élelmiszer káros.

Gondoljunk bele: feldolgozott élelmiszernek számít például a spenótfőzelék, még ha a kertben leszedett spenótból főzzük is, ebben az esetben ugyanis mi magunk végezzük a feldolgozást. Egészségtelen étel kerül így a tányérunkra? Nyilván nem – maximum arról beszélhetünk, nyersen vagy megfőzve hasznosulnak jobban a spenótban található, értékes anyagok.

Ugyanakkor a feldolgozott élelmiszerek sem egyformák: a szakemberek több csoportra osztják az ételeket, alapanyagokat azok feldolgozottsági szintje szerint. A legtöbb gond a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekkel van, ezek fogyasztásának kapcsolatát vizsgálják többek között a szívbetegségek és a rák kialakulásával összefüggésben.

A legegészségtelenebb ultrafeldolgozott élelmiszerek

Ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak például az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska), a dobozos fagylaltok, a cukorkák, az édesített joghurtok, a parizer és a margarin is.

Egy amerikai kutatásban több mint kétszázezer ember bevonásával vizsgálták harminc éven át, milyen szerepük lehet az elfogyasztott élelmiszereknek a betegségek kialakulásában. Arra jutottak, hogy a legkárosabbnak a mesterségesen édesített italok és a feldolgozott húsok számítanak magas hozzáadottcukor- és nátriumtartalmuk miatt – olvashatjuk az Agrokép összefoglalójában. A szakértők azt mondták, a lakosság egészségének megőrzése érdekében üdvös volna csökkenteni a nátrium, a telített zsírok és a hozzáadott cukrok mennyiségét bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerekben, a fogyasztóknak pedig azt javasolták, a mesterségesen édesített italokból és a feldolgozott húsokból mértékkel fogyasszanak, minél kevesebbet.

Persze nem kell lemondani kedvenceinkről, elég csavarni egyet azokon: a bolti májkrémet például otthon is elkészíthetjük, ahogyan az üdítőket is kiválthatjuk házi szörpökkel.

Elolvasom a cikket