Így lehet a legkönnyebben leszokni a dohányzásról

Ezek alapján az alábbi három módszert nevezték meg:

  • Vareniklin: szájon át szedhető, vényköteles gyógyszer, amelyet a dohányzásról való leszokás érdekében oktatással és tanácsadással együtt alkalmaznak.
  • Citizin: a dohányzásról való leszokás növényi eredetű segédeszköze, amelyet számos európai országban már évtizedek óta használnak.
  • E-cigaretták (nikotinnal): az e-cigarettákkal kapcsolatos bizonyítékok a dohányzásról való leszokásban továbbra is ellentmondásosak. Mindazonáltal a mostani felülvizsgálat azt állapította meg, hogy az e-cigaretták hatékonyan segítik a leszokást.

„Azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az agynak azzal a részével, amelyre a nikotin normális esetben hat, segítenek csökkenteni a leszokáskor tapasztalt elvonási tüneteket, például a sóvárgást és a kellemetlen hangulatváltozásokat” – mondta dr. Jonathan Livingstone-Banks, a kutatás vezető szerzője a vareniklinnel és a citizinnel kapcsolatban.

Az e-cigarettákkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Népszerűségük mellett számos kérdés maradt a biztonságosságukkal, a dohányzásról való leszokásban betöltött szerepükkel kapcsolatban. Egyes kutatások szerint segítenek a nikotintartalmú e-cigaretták a leszokásban, mások viszont pont az ellenkezőjére jutottak.

„A kutatásaink szerint nagyon erős bizonyítékok van arra, hogy az e-cigaretta hatékony módja annak, hogy segítsen az embereknek leszokni a dohányzásról… Bár az e-cigaretta valószínűleg nem teljesen biztonságos, biztosak lehetünk benne, hogy sokkal biztonságosabb, mint a dohányzás…” – magyarázta dr. Livingstone-Banks.

Elolvasom a cikket