Milliomos minimálbéresek?

Most, hogy számos kérdés vetődik fel a baloldal politikai erőviszonyaival kapcsolatban, hogy ki vezesse az ellenzéket például a Fővárosi Közgyűlésben, ahol egyelőre erőteljes patthelyzet van kialakulóban, Magyar Péter bornírtnak ható húzással akar az élre állni. Mondjuk úgy, átvenni a stafétát Gyurcsány Ferenctől. Meghirdette ugyanis az egymillió forintos minimálbért, amitől a reálisan gondolkodó közgazdászoknak azonnal égnek állt a haja.

Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa szerint például a józan gazdasági számítások szerint Magyar felelőtlen kampányígérete hetek alatt csődbe vinné a gazdaságot és a magyar társadalmat. Azaz: Magyar Péter meggondolatlan kijelentése arról tanúskodik, hogy alapvető gazdasági kérdésekkel sincs tisztában, de ugyanez igaz lehet gazdasági tanácsadóira is.

A jelenlegi 3,75-szeresére emelni óhajtott minimálbér – s ezzel együtt a többi bér is – a munkáltatók számára kigazdálkodhatatlan terhet jelentene. Az átlagkereset felugrana kétmillió forint fölé. Nagy kérdés, ezek nyomán mennyibe kerülne egy hajvágás vagy egy lángos a balatoni strandon, hogy a mikrovállalkozó be tudja fizetni az adót, járulékokat? Ha a mostani négyszerese lenne a hajvágás, akkor milyen gyakran járnánk fodrászhoz? Én például most alkalmanként 4000 forintért vágatok, a nejem fodrászköltsége 10 ezer forint. Ebből 56 ezer forintos fodrászköltség lenne 14 ezer helyett. De jó fej vagy, kedves Magyar Peti!

Meg azért is baromi jó fej vagy, mert az irreálisan megemelt minimálbér révén a mostani 4 millió 765 ezer foglalkoztatott közül mintegy 2,3 millió dolgozónak megszűnne a legális munkája. Ez azt jelentené, hogy a fekete foglalkoztatás megint virágozna, mint Gyurcsány kormányzása idején. Ez azzal járna, hogy a feketén foglalkoztatottaknak nem lenne nyugdíjjogosultságuk, se TB-jük. Továbbá volna Magyarországnak egymillió munkanélkülije, visszatolva a szegénységbe tömegeket. Szalai Piroska aláhúzta, Ilyen Armageddont még a rendszerváltás sem produkált, pedig akkor igen nagy árat fizettünk a szabadságunkért, 1,5 millió munkahely szűnt meg.

Ekkorát még Gyurcsány sem hibázott, pedig ő a New York Egyetem kutatása szerint a világ 8. legrosszabb vezetője. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy Magyar Péter valószínűleg rajta is túltenne.

Nem kérdés ugyanis, hogy az ilyen egymilliós minimálbért emlegető kijelentések kizárólag Magyar Péter hatalommegszerzési ambíciót jelentik. Sajnos azt kell látni, hogy további szavazókat igyekszik megtéveszteni. Ha netán bejönne az ígérete, s Magyar ennek révén megnyerné a választást, két eset lenne lehetséges. Vagy nem merné megcsinálni ezt a horrorisztikus minimálbéremelést vagy bevezetné.

Látható, hogy mindkét verzió azt jelentené, hogy az ország szakadékba zuhan. Ha nem vezeti be azért, mert milliós tömeg érezné magát becsapva, ami nagy valószínűséggel kormányválsághoz, új választásokhoz vezetne. Ha bevezetné, akkor pedig a gazdaság roppanna meg. Tönkre mennének a gazdaság derékhadát jelentő kis- és középvállalkozások, a mikrocégekkel egyetemben. Továbbá minden minimálbér feletti keresetet is legalább háromszorozni kellene. Ezt a terhet legjobb esetben is csak hetekig bírnák a munkaadók. Óvatos számítások szerint is a foglalkoztatottak felét nem tudnák tovább foglalkoztatni.

Emlékezhetünk rá, a rendszerváltás idején drágán megfizette az ország a szocialista éra káros ténykedéseit. Akkor másfél millió magyar munkahelye szűnt meg. Ez azt jelenti, hogy a TISZA Párt feje még a szocialistáknál is nagyobb kárt okozna az országnak.

Érdemes ezen elgondolkodni azoknak, akiket a Medián közvéleménykutatása Magyar Péter mögé sorol. Ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, a listás szavazatok 43 százalékát kapná a Fidesz, míg a Tisza 39 százalékot szerezne. A Nézőpont higgadtabb júliusi felmérése szerint a Fidesz megőrizve előnyét 47 százalékon áll, míg a Tisza párt 29-en. Gulyás Gergely a kormányinfón pedig azt mondta, „a legcsekélyebb mértékben” sem tart attól, hogy a Fidesz ne győzne 2026-ban.

Kovács Lászlótól tudjuk, nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást.

Ezért lehet bízni a Fideszben, s abban, hogy az ország biztonsága, gazdasági stabilitása, az emberek további, kiszámítható boldogulása megmaradhat.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket