A rák rejtett jelei bármelyik életkorban jelentkezhetnek

Évente több ezer emberről derül ki, hogy egy olyan rejtett rákbetegséggel él, amely a korai stádiumban gyakran tünetmentes. A plazmasejtes daganat, vagyis a myeloma multiplex egy rosszindulatú daganatos betegség, amely a plazmasejt nevű fehérvérsejteket érinti – olvasható az Elle oldalán.

Ez a betegség jelenleg gyógyíthatatlan, legalábbis véglegesen csak nagyon ritkán gyógyítható, mert a probléma idővel visszatér az eddigi tapasztalatok alapján. Az Egyesült Királyságban évente 5900 embernél diagnosztizálják ezt a típusú rákot. A betegség inkább az időseket érinti, de az orvosok figyelmeztetnek, hogy bármelyik életkorban előfordulhat. Az azonban tény, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel érinti a betegség. A rejtett jeleit pedig sokan figyelmen kívül hagyják – számol be az Elle.

Ezek a tünetek

  • csontfájdalom – gyakran a hátban, a csípőben, a vállban vagy a bordában
  • csonttörések
  • fáradtság, légszomj és gyengeség – ezek az alacsony vörösvértestszám (vérszegénység) tünetei
  • fájdalom, érzésváltozás vagy gyengeség – ezek a gerincvelő kompressziójának tünetei
  • sok fertőzés vagy nem múló fertőzések
  • szomjúságérzet, amelyhez hozzátartozik a gyakoribb vizeletürítés, zavartság és álmosság – ezek mind a vér magas kalciumszintjének tünetei.

Ennek a daganatos betegségnek a a legtöbb tünetét és problémáját a csontvelőben felhalmozódó, kóros plazmasejtek okozzák. A betegség konkrét kiváltó oka egyelőre nem ismert, de a kutatások szerint megjelenése hátterében öröklött tényezők és környezeti hatások egyaránt állhatnak.

Elolvasom a cikket