A Római-parton dolgosan, de nyugodtan várják az árvizet

Sütő-Nagy Zsolt
2024. szeptember 17. kedd. 16:54
Frissítve: 2024. szeptember 17. 16:56

A Római-part a héten is épp oly zajos, mint szép nyári napokon, amikor pihenni, sétálni, napozni, lubickolni érkeznek ide sokan, ám pillanatnyilag a szórakozni vágyók messzire kerülik a környéket, és munkagépektől hangos a parti sáv. Az árnyas fák alól eltűntek a nyugágyak, a hangulatos bárok, kultikus parti kisvendéglők helyén már a Duna hömpölyög, a környékén minden a közelgő árra utal. A Királyok útján és a Nánási úton szokatlanul sok kamion dübörög, amelyek oda is behajthatnak, ahová más autósok nem. A nyúlgáttal védett Nánási utat ugyanis az Emőd utcától egészen a Pünkösdfürdői Strandig lezárták, csak az itt lakóknak vagy a hivatalosan segédkezni érkező járgányok vezetőinek lehet behajtani.

A sürgésből számos szervezet kiveszi a részét. A kerületi Fidesz-frakció vezetője, Puskás Péter a szimpatizánsokat is mozgósítva próbál segédkezet nyújtani a védekezésben.

– Tarlós István főpolgármestersége idején olyan tervek születtek, amelyek a teljes partszakasz megvédésére irányultak, ám Karácsony Gergely első dolga volt főpolgármesterként, hogy ezt az elképzelést elvetette. Még ennél is nagyobb baj, hogy amíg 2013-ban, Bús Balázs polgármesterségének korszakában az önkormányzat az egész partszakasz megvédéséhez segítséget nyújtott, most a Nánási úti nyúlgáttól a Duna felé eső ingatlantulajdonosok mindössze telkenként húsz homokzsákot kaphatnak csak ingyenesen az önkormányzattól. Mire elég az egy ekkora ár esetén? Mivel a Kalász utca és a Losonc utca lakástulajdonosai, mintegy tizenöten összefogtak, hogy saját költségükre, közösen védjék meg a területet, úgy gondoltuk, hogy mi is segítünk nekik, amivel tudunk.

Az összefogás mindenhol érezhető, emitt kétméteres homokfalon dolgoznak, amott zsákokat töltönek, majd falba rakják, míg az egyik ingatlannál éppen vaskaput heggesztenek az autóbejáró helyére. Szívósan, fáradhatatlanul halad a munka, mert az ár közeleg. A folyó ugyan kedden délben még vagy negyven-ötven centire volt a felső parti sétánytól, ám a péntekig várható, két és fél méteres vízemelkedés félelmetesen hangzik. A félelemnek, a sopánkodásnak, az elkeseredettségnek azonban nyoma sincs senkin, azzal ráérnek majd akkor, ha hiábavalónak bizonyul az erőfeszítés. A gondos tervezés és kivitelezés ellenére is történhet ugyanis előre nem kiszámítható esemény, ahogy két hete még senki nem számíthatott erre az özönvízre. Az oldalunkon most is meghallgatható az augusztusi 24-i podcastunkban Tóth Tamás, a HungaroMet meteorológusa, aki csupán mint lehetőségről beszélt a kiadós esőzésről a Földközi-tenger rekordokat döntő felmelegedése nyomán. Aztán megszületett az a mediterrán ciklon, amely rendkívüli terheit fölöttünk és még inkább az Alpok, illetve Közép-Európa felett eresztette le, és egy csapásra „tengerré” változtatta a dunántúli folyókat.

Szerencsére minden rosszban van valami jó is, így a mostani özönvíz nem egyszerre zúdul Magyarországra, hiszen az ezer méter feletti területeken lehullott hópelyhek csak lassabban olvadnak, a remények szerint nem érik utol az esőcseppekként érkező társaikat. A számítások szerint két hétbe is beletelhet, amíg a második hullám megérkezik, és addigra a pénteken vagy szombaton tetőző, legnagyobb veszély már a Fekete-tengerben végzi, igaz a hetekig elhúzódó védekezés mindenkit alaposan próbára tesz majd.

Elolvasom a cikket