Árvíz: Csehországban már a fosztogatók is megjelentek

Csehországban reggel fél hétkor 163 településen volt árvízhelyzet, és ugyan az ország néhány területén már kezd helyreállni az élet, vannak olyan helyek, ahol még csak most válik kritikussá a helyzet. Az országban már hárman meghaltak az árvizekben, több embert pedig eltűntként keresnek – írja az Origo.

A súlyos árvizek következtében Csehországban továbbra is 61 ezer ember van áram nélkül. A magas szám ellenére ez már komoly javulás ahhoz képest, hogy egy nappal korábban még 68 ezren, vasárnap pedig 135 ezren voltak áram nélkül. Az elektromos hálózat mellett az infrastruktúra is komoly károkat szenvedett. Opavában az árvíz elöntötte a helyi focicsapat stadionját és a környező utcákat is, a károk mértéke a becslések szerint több milliárd cseh korona.

A meteorológusok szerint a mai nap folyamán már enyhülés várható, hiszen nem érkezik újabb nagyobb mennyiségű csapadék. A katasztrófahelyzetben megjelentek a fosztogatók is. A Morva-sziléziai kerület polgármestere megerősítette, hogy eddig egy rablási kísérletről tudnak. A rendőrség közleménye szerint egy magánvállalathoz tört be valaki Osztravában. A kormányzó elítélte a történteket, szerinte ugyanis felháborító, hogy vannak, akik kihasználják azok szerencsétlenségét, akiket az árvízveszély miatt evakuálni kellett.

Észak-Morvaországban két idős ember holttestére a vízzel elárasztott házakban találtak rá, míg egy középkorú nő elcsúszott, és a megáradt patakban megfulladt. Hét embert eltűntként keresnek. Közöttük van egy elárasztott autó négy utasa. A kocsit a vízben megtalálták, de az utasoknak nyomuk veszett. Az eltűntek után mentők, tűzoltók és rendőrök kutatnak.

Elolvasom a cikket