Czermann János: Komoly nemzeti haderő nem létezhet tartalékos erők nélkül

MH/ MTI
2024. szeptember 17. kedd. 18:20

Czermann János a területvédelmi tartalékosnak jelentkező új belépők szerződéskötésével egybekötött sajtóeseményen úgy fogalmazott: a tartalékos katonák nélkülözhetetlenek a veszélyhelyzetek és mindennapi támogató feladatok ellátásában.

„A mai napon számos kiemelkedő sportegyéniséget veszünk a tartalékos állományba, ma csatlakozik Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó és Helebrandt Máté olimpikon gyalogló is” – jelentette be a helyettes államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a tartalékos katonai tevékenyég „könnyen összeegyeztethető a civil élettel”. A feladat család, tanulmányok, munka vagy élsport mellett is végezhető – mondta.

A helyettes államtitkár rendkívül népszerűnek nevezte a 2024 júniusában indított országos területvédelmi tartalékos toborzó kampányt. Mint mondta, eddig csaknem 1800-an kötöttek szerződést a Magyar Honvédséggel. Emlékeztetett arra is, hogy a párizsi olimpián 23 katonasportoló képviselte Magyarországot, és a 19 magyar érem közül hatot katonasportolók szereztek.

Czermann János beszélt arról is, hogy a honvédség komoly átalakításon esik át: az eszközöket, az állományt és a szervezetet egyaránt fejlesztik.

Elmondta továbbá, hogy a területvédelmi tartalékos katonák hátországvédelmi, valamint honvédelmi nevelési feladatokat is ellátnak, illetve békeidőben olyan kulcsfontosságú feladatok támogatásában is részt vesznek, mint a határvédelem vagy az árvízvédelem. Az elmúlt napon 1400 katona teljesített szolgálatot a Duna mentén – fűzte hozzá.

A Magyar Honvédség készen áll a feladatokra – húzta alá a helyettes álamtitkár, aki az új belépőkhöz szólva azt mondta: „Önök olyan közösséghez csatlakoznak, ahol a hazaszeretet, elhivatottság és összetartozás alapértékek.”

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese azt hangsúlyozta: minden egyes kiképzett tartalékos katona „erősíti az ország immunrendszerét”.

Szavai szerint az a cél, hogy a nemzeti ellenállóképességhez hozzá tudjanak járulni és krízishelyzetben minél határozottabban, szervezettebben tudjanak fellépni.

A tartalékos haderő nagyban hozzájárul Magyarország biztonságához – jelentette ki, hozzátéve: nagyon sok fiatal érdeklődik a szolgálati forma iránt, így az elmúlt időszakban egy ezreddel bővült a Magyar Honvédség ereje.

Takács Attila jelezte azt is, hogy a tartalékosok nagyon komoly kiképzésen és felkészítésen vesznek részt, de olyan kiképzési rutint alakítottak ki a számukra, amely igazodik az önkéntesek elfoglaltságaihoz, egyben a honvédség érdekeit is szolgálja.

Bárdosi Sándor olimpikon úgy fogalmazott: „A honvédelmi miniszter úr nemrég azt nyilatkozta, hogy hazafias és tettre kész fiatalokra van szüksége. Itt vagyunk!”

Elolvasom a cikket