Ez lehet az új „rákgyógyszer”?

A wuhani Renmin Kórház és a Yale Egyetem tudósai egerekbe fecskendezték a nanorészecskéket, és megfigyelték, hogy a részecskék sikeresen azonosították és megtámadták a tumorsejteket. A szerzők a tanulmányban megjegyezték, hogy új nanotechnológiai alapú megközelítést fejlesztettek ki és validáltak a glioblasztóma kezelésére. Ez lehet az új „rákgyógyszer”? – adta hírül a Life.hu.

Az új rákgyógyszer a hatóanyag-bejuttatás kihívásaira lehet válasz

A glioblasztóma egy gyorsan növekvő és erősen invazív agydaganat, amely évente világszerte mintegy 250 000 embert érint, gyakran meglehetősen komor prognózissal. A diagnózist követően a glioblasztómás betegek átlagos túlélési ideje mindössze 14-16 hónap. A betegség jelenlegi kezelése a daganat sebészi eltávolításából áll. Ezt követően a beteg sugárkezelésnek és kemoterápiának kell, hogy alávesse magát, ám a rák a kezelés ellenére is ellenállóvá válhat, ami emiatt gyakran minimális eredményt hoz.

Az egyik nagy kihívás a vér-agy gát, az agyat körülvevő védőhártya. A gáton számos gyógyszer nem képes áthatolni, ami korlátozza hatékonyságukat az olyan állapotok kezelésében, mint a glioblasztóma. Számos technológiát fejlesztenek a gyógyszerbejuttatás javítására. A közelmúltban a tudósok bemutattak egy innovatív ultrahangos implantátumot, amely képes átmenetileg megnyitni a vér-agy gátat, lehetővé téve a rák elleni gyógyszerek bejuttatását. Az új nanorészecskék kifejlesztése pedig egy olyan technológia, amely képes lehet megoldani ezt a biológiai problémát.

A tudósok arra jutottak, hogy az egyik fitokémiai nanorészecske megnövelte a vér-agy gát áteresztőképességét, és kivételesen hatékony volt a glioblasztómás sejtek elpusztításában. A kutatócsoport ezeket rákellenes peptiddel kombinálta, amelyből újabb típusú nanorészecskék keletkeztek, amelyek nagyobb tumorpenetrációt mutattak.

A nanorészecskék egy olyan mechanizmuson keresztül működnek, ami a tumorba jutva egy a tumormembrán áteresztőképességét növelő anyagot szabadít fel. Ezáltal több nanorészecske tud behatolni és sejthalált okozni, valamint blokkolni azt a folyamatot, amely a tumor gyors növekedéséhez vezet.

A kísérlet során a nanorészecskéket négy héten át, hetente háromszor, intravénásan adták be egereknek. A kezelés jelentősen csökkentette a tumor növekedését.

Elolvasom a cikket