Kapcsolatot találtak a kávéfogyasztás és az izomtömeg mennyisége között

Az eredményeket a Frontiers in Nutrition című folyóiratban tették közzé. A közlemény szerint a kutatók több mint 8300 felnőtt egészségügyi adatait elemezték. A tudósok meghatározták az önkéntesek izomtömegének paramétereit, majd összehasonlították azokat a kávéfogyasztásra vonatkozó, kérdőívekből származó adatokkal – írja a Sports.kz.

Kiderült, hogy azoknak, akik minden nap kávét ittak, 11-13 százalékkal nagyobb volt az izomtömege, mint azoknak, akik kerülték az italt. „A csontvázizomtömeg csökkenésének magas kockázatának kitett populációkban ajánlott lehet a kávé és a koffeintartalmú italok fokozott fogyasztása” – mondták a kutatók. A szakértők szerint a hatás a koffein gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaival függhet össze. A gyulladás összefügg az izomtömeg csökkenésével, így annak csökkentése potenciálisan ellenkező hatást válthat ki.

Ez még mindig nem ok arra, hogy erőszakkal kezdjünk kávézni. „Bár a kávénak vannak bizonyos előnyei, nem jelent egy az egyben megoldást” – jegyezte meg Dr. Scott Kittley a HuffPosttal folytatott beszélgetésben. Az orvos azt tanácsolta, vegyük figyelembe az egészségi állapotunkat, az életmódunkat és azt, hogy a koffein nincs-e negatív hatással ránk. Az erőnléti edzés a szakember szerint még mindig elengedhetetlen módszer az izomtömeg építésére és fenntartására.

Elolvasom a cikket