Kiderült, milyen következményei vannak, ha hirtelen abbahagyja a kávézást

Sandra Vigelene, a dániai Aarhusi Egyetem VIA College táplálkozási szakértője és globális táplálkozási szakértője elmondta, hogy ha valaki megpróbálja korlátozni a kávéfogyasztást vagy lemondani erről az italról, akkor székrekedéssel szembesülhet – írja a Sports.kz a Zakon.kz-ra hivatkozva.

A HealthNews szerint a kávé arról ismert, hogy képes serkenteni a vastagbélmozgást, amely a fogyasztás után szinte azonnal kifejti hatását. A bélösszehúzódások serkentésén túl az ital hatással van a gyomor-bélrendszer idegrendszeri mechanizmusaira és hormonjaira, amelyek szintén részt vesznek a székletürítés folyamatában – írja a Sports.kz.

A Viguellene pontosította, hogy azoknál az embereknél, akik gyakran fogyasztanak koffeintartalmú italokat, fizikai és pszichológiai függőség alakulhat ki. Emiatt fogyasztásuk hirtelen abbahagyása „elvonási tüneteket”, például székrekedést okozhat.

A táplálkozási szakértő azt tanácsolta azoknak, akik csökkenteni szeretnék a kávéfogyasztásukat, hogy ne tegyék ezt túl hirtelen. Az étrend átállításának első szakaszában jobb, ha a kávét fokozatosan helyettesítjük a hagyományos teával vagy matchával (a zöldtea porított változata). Fontos továbbá, hogy továbbra is fogyasszunk elég foyladékot, és figyeljünk a fizikai aktivitásra – ezek a szokások segítenek az emésztés javításában.

Elolvasom a cikket