Melyik paradicsom egészségesebb?

Ez a paprika és az alma esetében bizonyított. Logikusan ugyanez a szabály érvényes a színes paradicsomra is – írja a Sports.kz.

A paradicsomok széles választéka létezik. Nemcsak pirosak vagy sárgák, hanem narancssárgák, lilák, rózsaszínűek, csíkosak és feketék.

Ezek a leggyakoribb paradicsomok szervezetre gyakorolt hatásai

Vörös paradicsom

Gazdag likopinban, egy antioxidánsban, amely véd a szabad gyökök ellen. Tartalmaz továbbá A-, C-vitamint, káliumot.

Rózsaszín paradicsom

Gazdag antociánokban, egy antioxidánsban, amely csökkenti a gyulladást. C- és A-vitamint, valamint káliumot is tartalmaz.

Sárga és narancssárga

Magas a karotin-tartalmuk, ez egy antioxidáns, amely véd a szív- és érrendszeri betegségek, a rák ellen. C-vitamint, B6-vitamint és káliumot is tartalmaz.

Összetételükben hasonlóak a narancssárga paradicsomhoz. Béta-karotint tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, számos betegség ellen védenek, C- és A-vitaminban gazdagok.

Zöld paradicsom (éretlen)

Kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint az érett gyümölcsök, de van bennük C- és K-vitamin, sok vas és kálium.

Fekete paradicsom

Antociánokat tartalmaznak, javítják a látást és az agyműködést, valamint C-vitamint, vasat és rezet tartalmaznak.

Ezek a paradicsomok több antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos paradicsomfajták, és egészségesebbnek számítanak.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a paradicsom színe szinte semmilyen hatással nincs az ízére, a fő tulajdonság, amire vásárláskor figyelni kell, a minőség.

Elolvasom a cikket