Négy édesség a szív egészségéért

A táplálkozási szakértő elmondása szerint a sárgabarack jó káliumforrásnak számít, ez a nyomelem szükséges a normális szívműködéshez és az alacsonyabb vérnyomáshoz. Az optimális mennyiség naponta három-négy darab.

„A szív egészsége érdekében az idősek dióféléket fogyaszthatnak, amelyek omega–3 zsírsavakat tartalmaznak, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezenkívül a diófélékben megtalálható az arginin aminosav. Erre az érgörcs elkerülése érdekében van szükség” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy ebből átlagosan napi egy-két teáskanál elegendő.

Egy másik egészséges termék az étcsokoládé. És minél magasabb a kakaótartama, annál jobb.

„Az étcsokoládé fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Ezenkívül magnéziumot is tartalmaz. A fizikai jótékony hatásokon túl a jó minőségű étcsokoládé pozitívan befolyásolja a mentális egészséget is” – mondta Elena Solomatina.

Ugyanakkor elég naponta csak egy szelet étcsokoládét enni ahhoz, hogy élvezhessük az előnyöket.

A táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy idősebb korban az is hasznos, ha két közepes sült almát eszünk fahéjjal. Ezek ugyanis a kálium mellett kvercetint is tartalmaznak, amely elengedhetetlen a hajszálerek és a szív erősítéséhez. A fahéj képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát – köztudott, hogy a magas cukorszint gyulladást okoz, és megteremti a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát – tette hozzá Solomatina.

És végül a különleges nevű halváról se feledkezzünk meg, amely Indiából és Közép-Ázsiából származó édesség. Habár a hozzávalói nemzetről nemzetre változnak, az alap ugyanaz: szezámmag, cukor, méz és növényi olaj. A különböző jellegeket a hozzávalóknak köszönhetjük: mogyoró, dió, kakaó, mandula vagy pisztácia is kerülhet bele. Magas lignán- és fitoszteroltartalma miatt jótékony hatással van az egészségre, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében.

Elolvasom a cikket