Szentendre belvárosa védve van

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármester elrendelte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A dunai árhullám elhúzódó tetőzése hétvégére várható. Az előrejelzések alapján megközelíti, de nem éri el a 2013-as szintet (793 centiméter), viszont lassú, elhúzódó apadás várható, amely megterheli a védműveket.

A zord, esős napok után kevesebb a turista Szentendrén, ahol a Duna-parton a vendégek a hömpölygő folyót és a hétfőn felépített mobilgátat fényképezik.

A Városi Szolgáltató munkatársai példás gyorsasággal építették fel az árvízvédelmi falat, mert az évenkénti gyakorlatok során összeszokott csapat rendkívül összehangoltan dolgozott.

A mobilgát háromszáz méter hosszú

A mobilgát háromszáz méter hosszú

Fotó: A szerző felvétele

A mobil árvízvédelmi fal 1,8 méter magas befogadó szerkezete 2,4 méter magasságig bővíthető. A 2013-as beruházás során a belvárosi gát több mint 2,5 kilométeres szakaszon újult meg, ezen belül több mint 300 méter hosszan (a Péter Pál utcától a Bem utcáig) az országban egyedülálló mobil árvízvédelmi fal létesült.

A Magyarországon korábban különlegesnek számító fejlesztés Európában már bevált megoldásnak számított és Szentendrén is, még a létrehozás évében, kitűnőre vizsgázott: a 2013-as árvíznél megvédte a várost, akkor 793 centinél tetőzött a Duna.

Elolvasom a cikket