Ügyesen álcázza magát az „1,5-ös típusú cukorbetegség”

A hivatalos elnevezés a felnőttkori látens autoimmun cukorbetegség, más néven LADA-diabétesz. Különlegessége, hogy sokáig nem jelentkezik és ügyesen álcázza magát 2-es típusú betegségnek, amely miatt a kezelés néha teljesen hatástalan – írja a Sports.kz.

Ez történt például Lance Bass amerikai énekessel. Néhány évvel ezelőtt 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, és azóta őrült módon próbálja szabályozni a vércukorszintjét. Kiderült, hogy a diagnózis téves volt, és valójában Lance LADA-diabéteszben szenved – számol be a Sports.kz.

Az 1-es típusú cukorbetegség az, amikor a hasnyálmirigy nem termel inzulint. A 2-es típusú cukorbetegség az, amikor az inzulin termelődik, de a szervezet már nem fogadja el. Mindegyikre más-más kezelés létezik.

Az 1,5-ös típusú cukorbetegség pedig az, amikor a betegség úgy alakul ki, mintha 2-es típusú lenne, de végül teljesen más kezelést igényel, hasonlóan az 1-es típusú kezeléshez. Emiatt sok embert helytelenül kezelnek: nehéz lehet diagnosztizálni a LADA-t és megkülönböztetni a cukorbetegség más típusaitól” – írja az orvos.

Elolvasom a cikket