Vaj vagy ghí?

„A közönséges vaj telített zsírokat és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt tartalmaz. A vajban például archidonsav van, és a hőkezelés során oxidációs folyamat következik be – szabad gyökök kezdenek képződni, amelyek károsítják a sejteket. De a tisztított vajban annak köszönhetően, hogy hosszú ideig párolják, megváltozik a szerkezet, teljesen telítetté válik, vagyis gyakorlatilag nem oxidálódik” – magyarázta a szakértő – írja a Sports.kz.

Véleménye szerint a ghít nem kell megvenni, magunk is elkészíthetjük.

„Korábban a ghít vajból készítették agyagedényekben, kemencében. Most megfelelő zománcozott edények kellenek, amelyeket szorosan lezárunk, és hosszú-hosszú ideig pároljuk benne a vajat anélkül, hogy oxigénhez jutna anélkül, hogy magas hőmérsékletnek tennénk ki úgy, hogy ne forrjon fel” – mondta.

De a tisztított vaj fogyasztását minden hasznosságával együtt nem szabad túlzásba vinni, figyelmeztetett a táplálkozási szakember.

„Mivel telített zsírról van szó, a ghí túlzott fogyasztása befolyásolhatja a lipidanyagcserét, növelheti a koleszterinszintet, ezt figyelembe kell venni” – zárta.

Elolvasom a cikket