A felhőképződésre és a csapadékra is hatással van a pollen

Az Amerikai Egyesült Államokban szárazföldi telepítésű és műholdas megfigyelések azt mutatják, hogy tavasszal a fokozott pollenkoncentráció több felhőben lévő jeget és több csapadékot idéz elő – még mínusz 15 és mínusz 25 Celsius-fok közti hőmérsékleten is. Ezt laboratóriumi eredmények támasztják alá, amik azt mutatják, hogy a pollen egyfajta jégmagként viselkedik. Hatással van a felhőkben lévő víz fagyási hőmérsékletére és elősegíti a csapadékot. Ezek nélkül a jégmagképző részecskék nélkül a felhőkben lévő víz csak mínusz 38 Celsius-fok alatt fagy meg.

Ez a hatás globális mértékben viszonylag kicsi, például a porhoz képest, de regionális és szezonális mértékben jelentős. Tavasszal különösen nagy mennyiségű pollen szabadul fel, ami a légkörbe emelkedik és belép a hideg levegőrétegekbe. Mérete miatt csak rövid ideig marad a légkörben. A kisebb pollentöredékek azonban hosszabb ideig maradnak a levegőben, és elegendő mennyiségben lépnek a hideg légköri rétegekbe, ahol jégformációt indítanak be.

Az antropogén klímaváltozás eltolja a pollenszezon kezdetét, meghosszabbítja és fokozza a pollenkoncentrációt a levegőben. Ez a tendencia várhatóan fokozódik az évszázad végére, ezért gyakoribb és erősebb csapadékot idéz elő.

Elolvasom a cikket