A Moszad ötezer személyhívóba rejtett robbanószert, amiket a Hezbollah rendelt Tajvanról

„Az izraeli hírszerző ügynökség, a Moszad hónapokkal a robbantások előtt kis mennyiségű robbanóanyagot helyezett el ötezer tajvani gyártmányú, a libanoni Hezbollah mozgalom által megrendelt személyhívó készülékben” – írta a hírügynökség.

Objektum doboz

Az Reuters forrása szerint a mozgalom a tajvani Gold Apollo cégtől rendelte a csipogókat. Egy másik forrás szerint háromezer csipogó aktiválódott és robbant fel egyszerre, amikor egy kódolt üzenetet kaptak. Egy másik forrás szerint a készülékek akár három gramm robbanóanyagot is tartalmazhattak.

A csipogók kedden Libanon különböző részein robbantak fel. Az ország egészségügyi minisztériumának vezetője, Firas Abjad elmondta, hogy az incidens következtében több mint négyezer ember megsérült, 11 pedig meghalt.

A Sky News Arabia forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli hírszerző ügynökség, a Moszad hozzáférést szerzett a Hezbollah kommunikációs eszközeihez, mielőtt azokat átadták volna a mozgalomnak, és PETN nevű robbanóanyagot juttatott a csipogók akkumulátoraihoz.

Az Axios portál forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a műveletet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kabinetjének tagjai, valamint a biztonsági főnökök megbeszélésein hagyták jóvá.

„A Hezbollah és a libanoni hatóságok Izraelt tették felelőssé az incidensért.” Több médiajelentés szerint a mozgalom tagjai a csipogókat zárt kommunikációs rendszerként használják, ami a legkevésbé érzékeny a hackelésre és a lehallgatásra.

Elolvasom a cikket