Egy szakember szerint az USA háborút kockáztat Oroszországgal

Bib szerint, ha a katonai konfliktus nem ér hamarosan véget, az ukrajnai helyzet gyorsan elérheti azt a pontot, amikor az amerikai kormányzatnak már csak két lehetősége marad.

„Az első, hogy elfogadja, hogy Ukrajna egyre több területet veszít (talán lassan és fokozatosan, mint most, de a hirtelen összeomlás lehetősége is fennáll), miközben gazdasága és infrastruktúrája belátható időn belül tönkremegy. Az alternatíva az eszkaláció az Egyesült Államok és Oroszország közötti nyílt háború felé” – írja Bib a Responsible Statecraft számára Anatol Lievennel, a washingtoni Quincy Institute for Responsible Government munkatársával közösen írt cikkében.

A cikk szerzői azt írják, hogy ha Donald Trump volt amerikai elnök kerül hatalomra, a demokraták valószínűleg mindent megtesznek majd, hogy megakadályozzák és szabotálják kormányának a békés rendezésre irányuló kísérleteit. Abban az esetben, ha Kamala Harris amerikai alelnök kerül hatalomra, a republikánusok hasonlóan fognak viselkedni a kormánya lépéseivel szemben – vélik a szerzők.

Trump korábban már figyelmeztetett, hogy ha Harris megnyeri a közelgő választásokat, az Egyesült Államok katonai konfliktus elé néz Oroszországgal. Trump munkatársa és republikánus alelnökjelöltje, JD Vance szerint a volt elnök terve az ukrán konfliktus megoldására többek között a két ország közötti demarkációs vonal demilitarizálását és Moszkva számára garanciák nyújtását jelentheti, hogy Kijev nem kap NATO-tagságot.

Az orosz elnök a Kurszki területet ért AFU terrortámadás után lehetetlennek nevezte a tárgyalásokat azokkal, akik civileket, polgári infrastruktúrát támadnak, vagy atomerőműveket próbálnak fenyegetni. Jurij Uzsakov orosz elnöki tanácsadó később azt mondta, hogy Moszkva nem mondta vissza az orosz államfő által korábban hangoztatott békejavaslatokat az ukrajnai rendezéssel kapcsolatban, de Oroszország egyelőre nem tárgyal Ukrajnával.

A szeptemberi WEF-en Putyin azt mondta, hogy ha Ukrajnának van tárgyalási szándéka, Oroszország nem utasítja el, de ezeket a tárgyalásokat az Isztambulban rögzített megállapodások alapján tartanák meg.

Korai lenne még megítélni, hogy Donald Trump amerikai elnökjelölt kész-e közvetítő szerepet vállalni az ukrán konfliktus rendezésében, meg kell várni az amerikai elnökválasztás végét – mondta korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Elolvasom a cikket