Ezek az élelmiszerek májrákot okozhatnak

A zsíros húsok, az alkohol, a magas cukortartalmú ételek fogyasztása negatív hatással van a májra – mondta Ljudmila Mikityuk táplálkozási szakértő. A szakember a NEWS.ru-nak adott beszélgetésében pontosította, hogy bizonyos esetekben sejthalálhoz vezet, ami hozzájárul a rákos daganatok kialakulásához.

Bármilyen alkohol fokozott terhelést ad a máj munkájára, és a sejtek pusztulását okozza, hozzájárul a májzsugor kialakulásához, sőt olyan betegséghez is, mint a rák – mondta.

A sütemények, péksütemények, üdítők szintén károsak lehetnek. A fruktózt és a fruktóz alapú édesítőszereket tartalmazó szénsavas italok még negatívabb hatásúak – tette hozzá a szakértő. Ezek is fokozzák a baktériumok szaporodását a belekben és megzavarják az epesavak keringését. Nem ajánlott továbbá a zsíros húsok és tejtermékek, húslevesek nagy mennyiségű fogyasztása a magas kalóriatartalmú halakon és húsokon.

A túlzott zsírok zsírmájbetegséget és e szerv sejtjeinek gyulladását okozhatják. És az olyan népszerű fűszerezés is, mint a só. Ez nagy mennyiségben megzavarja az emésztés és a zsírok asszimilációjának folyamatát, ezáltal növeli a máj terhelését – állapította meg az orvos.

Korábban az Állami Pedagógiai Egyetem Természettudományi Karának megbízott dékánja, Irina Ljalina biológus elmondta, hogy az alkoholfogyasztás, a gyorséttermi ételek és a mozgásszegény életmód romboló hatással van a májra. Elmondása szerint ez a szerv is szenved attól a szokástól, hogy éjszaka nem alszunk.

Elolvasom a cikket