Ezt a kávét tartják az orvosok a legkárosabbnak

Régóta folynak viták a kávé emberi egészségre gyakorolt hatásáról. Ma az orvosok egyetértenek abban, hogy mérsékelt mennyiségben ez az ital igen előnyös lehet. A különböző típusú kávéitalok azonban eltérő módon hatnak ránk: egyesek valóban hasznosak, míg mások csak ártalmasak – számol be a Sports.kz.

Americano és eszpresszó

„A fekete kávé a legegészségesebb, mert ez csak kávé és víz” – mondja Dana Hannes táplálkozási szakértő a MEL magazinnak. Egy csésze frissen főzött Americano vagy eszpresszó reggelente javíthatja a memóriát és a koncentrációt, segíthet a fertőzések leküzdésében, és még az UV-sugarakkal szemben is extra védelmet nyújt.

Macchiato

A macchiato egy eszpresszó, amelyet egy csepp habosított tejjel szolgálnak fel. „A kis mennyiségű tej miatt általában ugyanolyan egészséges, mint az eszpresszó, de minden a felhasznált tejfajtától függ” – magyarázza Hannes. A táplálkozási szakértő szerint a legegészségesebb a növényi tejjel: szója- vagy mandulatejjel készült macchiato.

Cappuccino

A cappuccino egyharmad részben eszpresszóból, egyharmad részben tejből és egyharmad részben habosított tejből áll. Ez azt jelenti, hogy ez a kávéital egészségtelen telített zsírokat és extra kalóriákat tartalmazhat. A növényi tejjel készült cappuccino azonban egészségesebb alternatíva.

Latte

„Ez elsősorban egy eszpresszóval kevert tej alapú ital” – magyarázza Hannes. Ez pedig a táplálkozási szakértő szerint a latte-t az egyik legegészségtelenebb kávéitallá teszi. Amellett, hogy magas a zsír- és kalóriatartalma, a tej semlegesíti a kávéban található jótékony antioxidánsokat. A kávé pedig még nehezebben emészthetővé teszi a tejfehérje kazeint.

Mochaccino, frappuccino, raffaccino

Ezek mind „folyékony desszertek”, hatalmas cukortartalommal és különböző tejipari adalékanyagokkal (tej, tejszín, tejszínhab). Emiatt az ilyen italoknak nincsenek előnyei, inkább ellenkezőleg – ártanak a szervezetnek. Jobb, ha elkerüljük őket, vagy legalábbis nem isszuk őket minden nap.

Elolvasom a cikket