Infarktust is kimutathat a laboreredmény

Dömök Ágnes
2024. szeptember 19. csütörtök. 4:51

A szívinfarktust (miokardiális infarktust) jelző laborlelet általában különböző vérvizsgálatok eredményeit tartalmazza, amelyek segítenek a szívizomkárosodás azonosításában. Itt van néhány kulcsfontosságú markert, amelyeket gyakran ellenőriznek:

  1. Kreatin-foszfokináz (CK-MB): Ez az enzim a szívizomban is megtalálható, és a szívinfarktus során megemelkedett szintje jelezheti a szívizom károsodását.
  2. Troponin I és Troponin T: Ezek a fehérjék specifikusak a szívizomra, és a szívinfarktus során a szintjük jelentősen megemelkedhet. Ezeket a markereket tartják a legmegbízhatóbbaknak a szívinfarktus diagnózisában.
  3. Myoglobin: Ez egy másik fehérje, amely gyorsan emelkedhet a szívinfarktus után, de nem olyan specifikus, mint a troponin.
  4. B-type natriuretic peptide (BNP): Ez a peptide a szívelégtelenség és más szívproblémák diagnózisában hasznos, bár nem kizárólagos szívinfarktus esetén.

A laborleletben ezek a markerek különböző koncentrációkat mutathatnak, amelyek segítenek a szívinfarktus diagnosztizálásában és annak súlyosságának megállapításában. Az orvosok az eredmények alapján értékelik a szívinfarktus mértékét, és ennek megfelelően alakítják a kezelést.

Azonban vannak olyan tényezők is, amelyek a tipikus infarktus leleteit mutatják, miközben szó sincs erről.

Ilyen, ha a laborvizsgálat előtt fizikai és sporttevékenységet végez valaki.

A CK (kreatin kináz) egy olyan ennzim, amely a sejtek energiatermeléséért és átviteléért felel. Agyban, bélrendszerben, de főként a szív- és vázizmokban található meg.

Kis mennyiségben van jelen az egészséges szervezetű laboreredményben. Azonban sportoláskor megemelkedhet a CK érték az izmokat ért stressz miatt.

Ezért fontos megemlíteni a vérvételkor, ha az elmúlt 2-3 napban erőteljes fizikai aktivitást végzett valaki.

Elolvasom a cikket