Itt az orosz válasz a NATO-nak

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő provokatívnak és veszélyesnek nevezte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár álláspontját, aki nem volt hajlandó vörös vonalként elismerni, hogy Kijev engedélyt kapjon mélyen Oroszországba irányuló csapásokra – írja a TASZSZ. Peszkov hozzátette, hogy ez azzal magyarázható, hogy Stoltenberg hamarosan távozik posztjáról.

„Az orosz elnök kijelentéseinek komolyan nem vételére irányuló, ilyen hivalkodó törekvés teljesen rövidlátó, szakszerűtlen lépés. Inkább hajlamos vagyok ezt Stoltenberg úr »exhibicionista természetének« tulajdonítani. Nyilvánvaló, hogy nagyon rövid idő elteltével már nem fog felelősséget vállalni az általa mondott szavakért, de ez az álláspont rendkívül provokatív és veszélyes” – mondta Peszkov.

Korábban Stoltenberg azt mondta, hogy az, hogy Ukrajna mélyen Oroszországba hatolhasson nagy hatótávolságú rakétákkal, nem jelentene vörös vonalat Moszkva számára. A Times című lap szerint a politikus, akinek jelenlegi pozíciójában október 1-jén jár le a jogköre, azt mondta, hogy az ilyen lépések nem vonnának maguk után további eszkalációt.

Ezt megelőzően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a szövetségeseket, hogy hagyják figyelmen kívül Putyin által meghatározott vörös vonalakat, és engedjék meg, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel csapást mérjenek orosz területre. Az ország függetlenségének napjára küldött videóüzenetében az oroszok ellen is fenyegetéseket fogalmazott meg. A beszédben elutasította a vörös vonalakat az ukrán fegyveres erők akcióiban, és mocsárnak nevezte az orosz határvidéket.

Elolvasom a cikket