Le Figaro: A Nyugat újragondolja az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját

MH
2024. szeptember 19. csütörtök. 5:36

Az orosz erők „lassan, de folyamatosan” nyomulnak előre Donbaszban, közelednek a stratégiai fontosságú Pokrovszk városához – jegyezte meg a francia lap.

A 30 hónapja tartó harcok után „diszkréten” tárgyalnak a tárgyalásos rendezés gondolatáról az Egyesült Államokban, az EU-ban, sőt Ukrajnában is – írta hétfői cikkében a Le Figaro.

„Nyugaton egyre nyíltabban elismerik, hogy a Donbasz és a Krím az ukránok katonai hatókörén kívül van” – tette hozzá a szerző.

Kijev behatolása az oroszországi Kurszki területre talán elérte politikai céljait, de az ukrán reményekkel ellentétben nem vezetett ahhoz, hogy Moszkva visszavonja erőit a frontvonal más részeiről – hangsúlyozta a Le Figaro.

A cikk szerint Washington nem hajlandó engedélyezni Kijevnek, hogy nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre orosz területen, mert fél a Moszkvával való eszkalációtól, beleértve a nukleáris háború kockázatát is.

„Bárki is lesz az amerikai elnök [a novemberi választások után] , a támogatás csökkenni fog, és a háború nem lesz fenntartható az ukránok számára” – mondta egy meg nem nevezett francia tisztviselő a Le Figarónak.

Németország nemrég jelentette be az Ukrajnának nyújtott katonai támogatások csökkentését, Franciaország pedig „elvesztette a kezdeményezést” Kijev támogatásában, miután Emmanuel Macron elnök júniusban feloszlatta a parlamentet. A Nyugat emellett „rosszul ítélte meg” Oroszországnak a globális déli és ázsiai szövetségeseivel – köztük Kínával, Iránnal és Észak-Koreával – fenntartott kapcsolatainak erejét – tette hozzá a lap.

Egy magas rangú francia diplomata a Le Figarónak azt mondta, hogy Párizs most „a háború tartós és tárgyalásos megoldását szorgalmazza, amelyben Ukrajna erős pozícióban van, hogy érvényesíteni tudja jogait és biztonságát Oroszországgal szemben”.

A lap azt írta, hogy adatai szerint az amerikai választások után, novemberben az Egyesült Arab Emírségekben található Abu-Dzabiban újabb „békecsúcsot” tarthatnak Ukrajnáról. Idén nyáron Svájcban is tartottak egy találkozót Ukrajnáról, de az nem hozott konkrét eredményeket, miközben Kína és India bírálta, hogy Oroszországot nem hívták meg az eseményre.

A Nyugatnak ki kell találnia, hogy „mi tekinthető győzelemnek Ukrajna számára – hangsúlyozta egy francia tisztviselő. – A legfontosabb dolog a területi győzelem, ami azt jelenti, hogy tovább kell harcolni az oroszok által megszállt területek visszaszerzéséért?” Vagy egy politikai győzelem megszerzése, vagyis egy szabad és demokratikus, Nyugat felé forduló, az EU-ban és a NATO-ban elkötelezett ország, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy átmenetileg le kell mondani a megszállt területekről?” – mondta.

Szeptember elején Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte, hogy Moszkva „soha nem utasította el” a tárgyalásokat Ukrajnával, de a Kijevből érkező jelenlegi „követelésekről” nem fog tárgyalni.

Elolvasom a cikket