Már hazánkban is megjelent a füge kártevője

A meleg, száraz nyári időjárás kedvezett a fekete fügelégy számára, és persze az is, hogy a klímaváltozás hatására már Magyarországon is egyre több helyen terem füge. Tehát először jött a gyümölcs, amely hozta magával a kártevőjét is.

Medve Zsolt, azaz a Fügés Ember blogjában erre hívta fel a figyelmet a fügeléggyel kapcsolatban: „Képes a termés egy részét vagy akár egészét emberi fogyasztásra alkalmatlanná tenni azáltal, hogy a lárvái a termésekbe berágják magukat, és belülről károsítják azokat. A fekete fügelégy (Silba adipata) a hivatalos források szerint eddig nem volt jelen hazánkban, ugyanakkor az utóbbi két évben kaptam olyan jelzéseket, fényképeket, amelyek arra engednek következtetni, hogy nálunk is megjelent, nem csak a környező országokban (Ausztria, Németország, Horvátország).”

A szakértő azt is kiemelte, hogy a fekete fügefalégy ellen nehéz védekezni, ugyanis nem lehet növényvédő szereket használni ellene. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy milyen biológiai védekezési módszerrel lehetne megállítani a kártevőt.

Elolvasom a cikket