Matteo Salvini büszke a tettére

Salvini kijelentette, bűnösnek vallja magát, de kizárólag abban, hogy megvédte Olaszországot és az olaszokat. Hozzátette: büszke arra a munkára, melyet korábban belügyminiszterként végzett.

„Semmilyen módon nem sértettem meg az alkotmányt és a törvényeket, soha nem fogok ilyesmit tenni, és senkit nem kényszerítettem erre” – tette hozzá. Kiemelte, hogy az ő belügyminisztersége alatt, vagyis 2018 és 2019 nyara között, 95 százalékkal csökkent a halottak, valamint 55 százalékkal az eltűntek száma a Földközi-tengeren.

Rámutatott, hogy belügyminisztersége idején csaknem 8700-an kötöttek ki az olaszországi partokon, miközben egy évvel korábban, amikor a baloldali Demokrata Párt (PD) irányította a belügyminisztériumot, 42 ezer volt a migránsok száma, 2020-ban pedig, szintén baloldali kormányzás idején, visszaugrott 21 ezerre.

„Tökéletesen értem, hogy egyeseknek a bevétel számít, az anyagi nyereség, főleg ha azok arabul beszélnek, számomra a hazám iránti elkötelezettség, a büszkeség és a méltóság számít” – jelentette ki Matteo Salvini az emberkereskedő szervezetekre utalva.

A Liga vezetője, aki egyben a jelenlegi jobbközép kormány miniszterelnök-helyettese is, a képviselőházban interpellációkra válaszolt. Infrastrukturális és közlekedési miniszterként szólalt fel, de kitért az ellene emelt vádra is. A szicíliai Palermo ügyészcsoportja szombaton hat év börtönbüntetést kért rá emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt.

Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt az illetékes szicíliai bíróságon a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben – belügyminiszterként – nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 emberrel a fedélzetén.

A képviselőházban az ellenzéki Élő Olaszország (IV) frakcióvezetője Davide Faraone azt vetette Matteo Salvini szemére, hogy „csalóka propagandát” folytat, azt akarja elhitetni az olaszokkal, hogy 147 „szegény szerencsétlen bevándorló veszélyeztette az ország határait”.

Matteo Salvini szürreálisnak nevezte Faraone szavait. Úgy reagált, a magát jogi szakértőnek képzelő ellenzék ügyészségként lép fel ellene, mintha a parlament bíróság lenne. Megjegyezte, hogy a 2018 és 2019 közötti migránsokat szállító hajók feltartóztatásáért kizárólag őt állították bíróság elé, és ő soha nem hárította a felelősséget másra – tette hozzá.

Salvini a szombati vádemelés óta folyamatosan nyilatkozik az olasz médiában és közösségi oldalán is.

Legutóbb hangsúlyozta, nem tart attól, hogy elítélik, de ha mégis bekövetkezne, és jogerőre emelkedik az ítélet, a hat évből kettőt kellene börtönben töltenie. „Többet mint ahány évre a súlyosabb bűncselekményeket elkövetőket ítélik” – mondta.

Hozzátette, az év vége előtt várható elsőfokú ítéletnek szerinte nem lesz politikai következménye rá nézve, de „veszélyes precedenst” teremt.

Hangoztatta, az ügyészség és a mögötte felsorakozott, migránsbarát baloldal „nem Salvini, hanem Olaszország ellen folytat politikai pert”.

Úgy vélte, a baloldal szégyellje magát: „Egy dolog önkormányzati vagy tartományi politikában versengeni egymással, és teljesen más börtönbe küldeni csak azért, mert nem tudnak legyőzni, és mert az olaszok bennem bíznak.”

Elolvasom a cikket