„Notórius hazudozó”

Beindultak a közvélemény-kutató intézetek. Nem győzik egymást túllicitálni abban, hogy milyen hatalmas léptekkel tör előre a Tisza Párt, szinte már a Fidesz sarkát tapossa. A kormánypárti szavazók pedig elfehéredve kérdezik egymástól, Úristen, mi van itt?

Nincs itt semmi látványosság, kérem tisztelettel. A balos közvélemény-kutatók végzik a dolgukat. Rádolgoznak egy olyan spontán folyamatra, amelyet Magyar Péter renitens politikai magatartása váltott ki a diszkószextől kezdve, a telefonlopáson/rabláson át, az egészségügy, a vasút mindenki által ismert problémáinak részletező fölnagyításáig. Mindenki tudja ugyanis, hogy vannak hiányosságok ezeken a területeken.

Így aztán jöhetnek a közvéleménykutatók, s a legképtelenebb adatokkal sózhatják a választók fejét, hogy mantrázva: higgyék már el, szinte nincs is különbség a Fidesz–KDNP és a Tisza Párt körül. Emlékszünk 2022-re, amikor a Pulai András-féle Publicus a választás napján fej fej melletti versenyről számolt be a déli híradásban, Karácsony pedig meg is fenyegette a köztársasági elnököt ne merjen semmiféle olyan intézkedést tenni, amely a nagy politikai erőhöz kapcsolódik? Aztán tudjuk, mi lett a vége. Miközben a baloldal teljes összefogással ment neki a választásnak, soha nem látott mértékű verséget szenvedett.

Magyarán a közvélemény-kutatók szerepe rendkívül fontos lehet a választási kampányban, ezekkel a, megtévesztőnek látszó adatokkal már most abba az irányba orientálhatják az agyakat, hogy készüljenek úgy, hogy itt bizony Magyar Péter tort fog ülni a jobboldal felett.

Az ATV Civil a pályán című műsora szépen beállt a közvélemény-kutatók alkotta sorba, hogy győzködje a nézőket Magyar Péter előretöréséről. Krug Emília így vezette föl a témát: „Az adatsor valószínűleg nagyon sokakat meglepett, bár a levegőben benne volt az, hogy az önkormányzati választás után a Fidesz és a Tisza közötti különbség nem stagnálni, hanem talán csökkenni fog. Merthogy a Tisza végigdolgozta a nyarat.”

Tehát készpénzként tálalta azokat az eredményeket, amelyeket a Medián legutóbb publikált. A felvezető narrációban az ATV azt mondta: „Egyre közelebb kerül a Tisza a Fideszhez. Ha most vasárnap lennének a választások, a Magyar Péter vezette párton kívül másik ellenzéki formáció nem jutna be a parlamentbe. Ez derült ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG megbízásából készített. A kutatás szerint a Fidesz–KDNP a biztos szavazók között 43 százalékon áll, a Tisza Párt pedig 39-en, amely azt jelenti, hogy négy százalékpontra megközelítette a kormánypártokat. Ez azért is érdekes, mert júliusban még 12 százalék volt a Fidesz előnye ebben a kategóriában. A teljes szavazókorú népességben a szavazók között 11-ről öt százalékpontra csökkent a két párt közötti távolság.”

Erre kérdezett rá Krug, hogy „Kit lepett meg a négyszázalékos különbség, ki meri azt mondani, hogy ilyen gyors lesz a felzárkózás?” Ez is tényszerű közlés, a tájékozatlan néző készpénznek veheti. Hiába mondja az egyik beszélgetőpartner, Tarjányi Péter, hogy: „Óvatos vagyok a közvélemény-kutatási adatokkal. Jó párszor megégettem magam az elmúlt években. Mondtam valamit, aztán kiderült, hogy nagyon-nagyon benéztem.” A HVG-s Gergely Zsófia viszont kitartott: „Bevállalom, hogy megjósolható, nagyon drasztikus különbség lesz.” Nesze, magyar, ezt kapd ki! Semmiféle valós adat nincs, de propagandára a meglévő megalapozatlanságok is kiválóan alkalmasak. Azért születtek. Závecz Tibor úgy kételkedik a Medián adataiban, hogy közben biztatja a nézőt, higgyenek neki. Ezt mondta: „Nagyon nehezen tudom elképzelni [a radikális előretörést] . De – és már mondja is a bebeszélő fordulatot, vagyis a Medián-felmérés igazságát – a tendencia az létezik. Hogy ez mikor, milyen ütemben változik, azt nagyon nehéz megmondani. Három hét alatt kilenc százalékról a különbség négy százalékra csökkent. Ha ez a tendencia folytatódik, és folytatódhat, a választók azt gondolják, akik eddig másra szavaztak, hogy érdemes akkor a Tiszára szavazni.”

Erre még Magyar Péter rá is tett egy lapáttal, miszerint ő a Karmelitában egy belső mérésről értesülve úgy tudja, hogy már hibahatáron belül van a különbség köztük, mindössze 2,5 százalék.

Az adásban csaknem húsz percet sózták a nézők agyát ezzel a – bocsánat a kifejezésért – marhasággal.

Menczer Tamás mondta Magyarról: „A Tisza Párt elnöke mindig kért, könyörgött, pitizett, de soha nem kapott politikai állást a Fideszben, mert notórius hazudozó.”

Nem árt, ha ezt megjegyzik az Civil a Pályán ATV-műsor legutóbbi adásának szereplői, de főleg a nézői.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket