Rákot jelezhet az étvágytalanság

A rák fontos jelei lehetnek az étkezésben beálló változások. Az egyik ilyen tünet az étvágytalanság, ami a betegek 40-80 százalékánál már a diagnózis előtt feltűnik. Az érintettek észrevehetik, hogy a kedvenc ételeik már nem vonzók, vagy hogy az étvágyuk csökken vagy szinte nincs is – írja az elle.hu.

A rák diagnosztizálása előtt a megmagyarázhatatlan étvágytalanság korai jele lehet annak, hogy valami nincs rendben. Maga a daganat is felelős lehet azért, hogy a szervezet olyan vegyi anyagokat termel, amelyek elnyomják az étvágyat. A diagnózis után pedig a kezelések miatt maradhat fent ugyanúgy a probléma. A rák diagnózisát fájdalom, fáradtság, szorongás, rossz közérzet és depresszió is kísérheti, amelyek mind csökkenthetik a motivációt és az étkezés iránti vágyat.

Azonban ha valaki nem eszik eleget, akkor a szervezete nem jut hozzá az összes szükséges energiához, fehérjéhez és egyéb tápanyaghoz – éppen akkor, amikor a legerősebbnek kellene lennie a rák elleni küzdelem miatt. Sok esetben ugyanis még normális étkezésnél is előfordulhat, hogy a szervezet nem használja fel megfelelően az ételben lévő tápanyagokat vagy a szokásosnál gyorsabban égeti el az energiát, növelve ezzel a tápanyagszükségletet.

Elolvasom a cikket