Sokba kerülhet Izraelnek a taktikai győzelem

BNM
2024. szeptember 18. szerda. 13:45
Frissítve: 2024. szeptember 18. 13:49

A tegnapi nap folyamán pánik uralkodott el Libanonba, miután kedden helyi idő szerint kora délután egyszerre jelentettek több ezer robbanást a városból. Lakások, áruházak, fodrász üzletek. A robbanások oka azonban ezúttal nem rakéták, vagy drónok voltak, hanem a Hezbollah által kommunikációra használt személyihívók robbantak fel egyidőben.

A támadás után nem sokkal a szervezet már meg is nevezte a támadás elkövetőjét: Izraelt. Ez pedig nem is valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hiszen egy ilyen volumenű támadás kivitelezése elképesztő erőforrásokat és kidolgozást igényel.

Jelen állás szerint senki nem tudja, hogy hogyan került robbanóanyag a csipogókba, annyi azonban biztos, hogy bárki is hajtotta végre a támadást, még az eszközök Libanonba érkezése előtt látta el csipogókat robbanószerrel, tehát hozzáférése volt az ellátási lánchoz.

A sajtó a támadás után alig egy nappal már azonosította is az eszközök gyártóját, a tajvani Gold Apollót, aki azonban közölte, az érintett eszközöket egy megállapodás keretében nem ők, hanem egy magyar cég, A papíron budapesti székhelyű BAC Consulting Kft. készítette, ők csak a márkanév használatát tették lehetővé. A cég vezérigazgatója, Cristiana Bársony-Arcidiacono az NBC-nek nyilatkozva azonban azt mondta: „Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem, félreértették a dolgot.”

Óriási győzelem, óriási megaláztatás, óriási kockázat

Az izraeli titkosszolgálat a Moszad neve természetesen már nem sokkal a támadás után elő is került, ami senki számára nem lehet meglepő, hiszen egy ilyen támadásról általában csak a filmekből esetleg könyvekből hallunk, ha pedig valakinek megvanak az eszközei egy ilyen szofisztikált támadás kivitelezéséhez az kétség kívül a Moszad.

A keddi események óriási taktikai és morális győzelmet jelentenek izrael számára, és óriási megaláztatást a Hezbollahnak azonban számos forrás számolt be azóta róla, hogy közel sem ez volt izrael terve a csipogókkal.

Több, az akcióra rálátó forrás és szakértő is arról számolt be – többek között a BBC-nek –, hogy Izrael valójában a teljes katonai támadással egy időben kívánta bevetni a robbanó csipogókat, mint egy kegyelemdöfést adva a szervezetnek, azonban a Hezbollah vezetése már egy ideje gyanakodott az eszközökre, így Izrael kénytelen volt előre hozni a támadást.

Ezzel azonban kockázatot is vállalt, hiszen teljesen nem sikerült felszámolni a szervezetet, így pedig könnyen új erőre kaphat, annak ellenére, hogy Izrael üzenete egyértelmű volt: bárhol is vagytok, megtalálunk titeket.

Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy a támadás végső soron nem érte el a célját, hiszen a régió ezzel csak egy újabb lépéssel közelebb került a totális háborúhoz.

Elolvasom a cikket