Több ezer élelmiszer csomagolásának vegyi anyagait találták az emberi szervezetben

A most azonosított, több ezer vegyi anyag közül mintegy százról állítják a tudósok, hogy az emberi egészségre nézve „nagy aggodalomra ad okot”. Az élelmiszer-csomagolásokban található vegyi anyagok némelyike viszonylag jól tanulmányozott, és már kimutatták őket az emberi szervezetben, mint például a PFAS-t és a biszfenol A-t; és mindkettő tiltólistán szerepel.

Némelyik vegyi anyag egészségügyi hatásairól azonban még keveset tudunk, ezért további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a csomagolásban használt vegyi anyagok hogyan kerülnek az élelmiszerekkel együtt lenyelve a szervezetbe – mondta Birgit Geueke, a zürichi székhelyű, nem kormányzati szervezet, a Food Packaging Forum Foundation munkatársa.

A kutatók korábban mintegy 14 ezer, élelmiszerrel érintkezésbe kerülő vegyi anyagot (FCC) katalogizáltak, amelyek a műanyagból, papírból, üvegből, fémből vagy más anyagokból készült csomagolásokból képesek „bejutni” az élelmiszerekbe, de az élelmiszer-előállítási folyamat más részeiből is származhatnak, például szállítószalagokról vagy konyhai eszközökről. Ezután rákerestek ezekre a vegyi anyagokra a meglévő biomonitoring adatbázisokban, amelyek emberi mintákban lévő vegyi anyagokat követnek nyomon.

Veszélyes lehet az élelmiszer-csomagolás

A csapat arra számított, hogy mindössze néhány száz FCC-t talál, ehelyett meglepődtek, amikor összesen 3601-et találtak – az összes ismert élelmiszerrel érintkezésbe kerülő vegyi anyag negyedét.

Ez a tanulmány nem tudja kimutatni, hogy ezek a vegyi anyagok szükségszerűen az élelmiszer-csomagolásból kerülnek a szervezetbe, mivel „más expozíciós források is lehetségesek”. A „nagy aggodalomra okot adó” vegyi anyagok között számos PFAS (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok), más néven „örökké tartó” vegyi anyagot találtunk, amelyeket az elmúlt években az emberi test számos részében kimutattak, és számos egészségügyi problémával hozhatunk összefüggésbe – hangsúlyozta Geueke, hozzátéve, hogy kevés a bizonyíték ezeknek a vegyi anyagoknak az egészségre gyakorolt ​​hatásaira.

Ugyancsak kimutatták a:

  • biszfenol A-t, egy hormonzavaró vegyi anyagot, amelyet a műanyagok előállításához használnak, és amelyet számos országban már betiltottak;
  • egy másik hormonzavaró vegyi anyagot, a ftalátot, amelyet a meddőséggel hoztak összefüggésbe;
  • illetve a kevésbé ismert aoligomert, amely szintén a műanyaggyártás mellékterméke.

A toxikológiában egy régi mondás szerint „a mennyiség teszi méreggé” ezeket. A Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology című folyóiratban pubikált tanulmány egyik korlátja az volt, hogy nem tudta megmondani, hogy bármelyik vegyi anyagnak különösen magas volt-e a koncentrációja. A tudósok figyelmeztettek azonban arra, hogy ezek könnyen kölcsönhatásba léphetnek egymással, és rámutattak, hogy egyetlen mintában akár harminc különböző PFAS-t is találtak.

Geueke ezért azt javasolta, hogy csökkentsük a csomagolással való érintkezési időt – és kerüljük az élelmiszerek felmelegítését abban a csomagolásban, amelyben azok érkeztek.

Elolvasom a cikket