Torlódások, árvíz miatti útzárak országszerte

Erős a forgalom a Budapest környéki utakon, telítettek a sávok a főváros felé: az M3-as autópálya bevezető szakaszán, a 10-es főúton a solymári körforgalomtól, a 11-es főúton Tahitótfalu és Szentendre között, a 31-es főúton Maglód térségében, és az 51-es főúton Dunaharaszti elkerülő szakaszán.

Áradások miatti lezárások: A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

A Duna áradása illetve a védekezési munkák miatt két megyében több utat is lezártak
Komárom-Esztergom vármegyében:
-a 11-es főutat teljes szélességében lezárták, Doboskert településen, a 45-ös és a 46-os km között.
– a 11-es főutat teljes szélességben lezárták Dömös település határában, a 47-es és a 48-as km között.
– a 11-es főutat teljes szélességében lezárták Esztergom nyugati határában, a 68-as és a 72-es km között, itt ideiglenes gátat építenek. Kerülni a 111-es főút felé lehet.
– a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es km között csak a fél útpálya járható.
– Nem járható az Esztergom-országhatárhoz vezető út az 1-es km közelében, a Mária Valéria híd közelében, (11326-os jelű)
– lezárták Dunaalmáson a hajóállomáshoz vezető bekötőutat, illetve a vasútállomáshoz vezető utat. (11342-es jelű) (11343-as jelű)
Neszmélynél a komphoz vezető út (11341-es jelű út), – a párkányi komphoz vezető út, (11329-es jelű út),

Pest vármegyében
leginkább a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatóak, így
– a Vác-Sződliget kerékpárút, az 1-es és az 5-ös km között, (97793-as jelű)
– Szentendre közelében a Budapest-Szentendre EV6 kerékpárút, a 2-es és a 3-as km között,(97812-es jelű)
– a Megyeri-híd alatti kerékpárút van lezárva. (97767-es jelű út)
Zárva van a Dunakeszi-Horányi komphoz vezető út, (12301-es jelű út)
– a Szentendre-Szigetmonostori révhez vezető út, (11308-as jelű út)
– Szigetmonostor-Határcsárdai komphoz vezető út, (11307-es jelű út és a 11306-os jelű út)
– Leányfalu-Pócsmegyeri komphoz vezető út, (11311-es jelű út)
– Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető út. (11315-ös jelű út)

– a Váci komp szeptember 19-én csütörtök estig még jár.

Szintén Pest vármegyei hír, hogy az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat, egy 500 m-es szakaszon árvízi védekezés miatt kellett lezárni. Ennek folytán a Helemba határátkelőhely sem használható, a határátlépés nem lehetséges. (12125-ös jelű út) Ott a kerékpárút sem használható. (97821-es út)

Egyéb fontosak:
Az M1-es autópályán a Tatabánya Centrum csomópontban felújítási munkák kezdődtek. Lezárták a csomópontot, így jelenleg egyik irányból sem le- sem felhajtani nem lehet az autópályára. Helyette az 56-os km-nél lévő Tatabánya-Óváros csomópont használható.

Az M3-as autópályán, aszfaltoznak a Hatvan és Bag közötti szakaszon. A 36-os és a 46-os km között a Budapest felé vezető oldalon lezárták a külső és a leálló sávot, a forgalmat a belső sávra és az ellenkező oldal belső sávjára terelik. Hatvan felé, sávelhúzással a külső és a leállósáv járható. Budapest felé a munkavégzés mögött lassulásra, szakaszos torlódásra kell számítani.

Új terelést építettek ki az M7-es autópályán Balatonszárszó térségében. A 130-as és a 124-es km között a Budapest felé vezető oldalt lezárták. A főváros felé tartókat átterelik a szemközti oldal belső sávjára, a határ felé a külső és a leállósáv használható. A lezárás érinti a Balatonőszöd és a Balatonszárszó csomópontokat is, azokon Budapest felé sem le, sem felhajtani lehet.

További határokkal, határátlépéssel kapcsolatos információkért érdemes felkeresni a rendőrség honlapját.

Elolvasom a cikket