Védőzónák az egészségügyi intézmények körül

MH/MTI
2024. szeptember 18. szerda. 19:31

A londoni belügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint az október 31-én hatályba lépő intézkedés alapján az érintett intézetek 150 méteres körzetében tilos lesz bármiféle olyan cselekedet – például abortuszellenes röplapok osztogatása –, amely befolyásolhatja az intézeteket felkeresők döntéseit terhességük megszakításáról és a klinikák egyéb szolgáltatásainak igénybevételéről, vagy bármilyen módon akadályozza őket mozgásukban.

Tilos lesz emellett a védelmi övezeteken belül az intézmények látogatóinak és egészségügyi személyzetének zaklatása vagy bármilyen egyéb ellenük irányuló, lelki bántalmazással felérő cselekmény.

A belügyi tárca szerdai ismertetése szerint a rendelet megsértői felső korlát nélküli pénzbüntetéssel lesznek sújthatók.

Jess Phillips, a nők sérelmére elkövetett erőszakcselekmények elleni küzdelem irányításáért felelős belügyi államtitkár a minisztériumi tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában leszögezte: a terhességmegszakítás és az ehhez kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások igénybevétele a nők alapvető joga Nagy-Britanniában, és a munkáspárti kormány nem fogja tétlenül tűrni zaklatásukat és megfélemlítésüket.

A klinikák körüli védelmi zónák kialakítását lehetővé tévő törvényt már tavaly májusban elfogadta a londoni parlament, de a Konzervatív Párt vezette akkori kormány előzetes konzultációt tervezett az övezetek kijelöléséről.

A júliusi parlamenti választások után hivatalba lépő új munkáspárti kormány azonban most úgy döntött, hogy minden további halasztás nélkül, október végétől ki kell alakítani az egészségügyi intézmények körül ezeket a zónákat.

Elolvasom a cikket