A drávaszögi magyarság megmaradása

MH-információ
2024. szeptember 19. csütörtök. 18:51

Ellátogattak a Dráva és a Száva között fekvő szlavón fővárosba, Eszékre (Osijek), valamint a környező apró településekre, Csúzára, Vörösmartra és a kopácsi természetvédelmi területre. Az utazás célja a helyi magyarság életének és a horvátsággal való együttélésének alaposabb megismerése.

Az ott élő magyarság aktív képviselői elmondták, hogy az asszimiláció erőteljes, hiszen a 2011-es népszámláláson Horvátországban még 14 048 ember vallotta magát magyarnak, 2021-ben viszont már csak 10 315. Jelenleg a magyarok kétharmada a Drávaszögben, Eszék-Baranya megyében él. Az adatok szerint Eszéken 2021-ben mindössze 759 magyart számláltak, azóta tovább csökkent a számuk, de azért a helyiek kitartóan küzdenek a megmaradásért. A legfőbb baj az, hogy kevés közöttük az értelmiségi, akik vezető szerepet vállalhatnának ebben a folyamatban.

Sajnos a Belső-Drávaszögben működő négy általános iskolában már csak mintegy 400 gyermek tanul magyarul. Viszont a magyar oktatási intézmények közül kiemelkedik az eszéki Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ, ahová a Charta XXI. Egyesület tagjai is ellátogatottak. Örömmel látták, hogy a tantermek tágasak, jól felszereltek és rendkívül korszerűek. Az intézményben óvoda, középiskola és bentlakásos kollégium is működik. A magyarok magas színvonalú képzése a jelentős beolvadás ellenére is reményt ad a megmaradáshoz.

Elolvasom a cikket