A legegészségesebb tea, ami nem zöld

Úgy tartják, hogy ezek az italok jótékony hatással vannak az egészségre és a szervezet általános állapotára. A puerh például nemcsak élénkít, hanem zsírt is éget. Az oolongokat pedig az antioxidánsok mennyiségét tekintve rekordernek nevezik – írja a Sports.kz.

Az RBC Life megvizsgálta a szakértők véleményét és kiderítette, melyik tea nevezhető a leghasznosabbnak az egészségre.

A maximális egészségügyi előnyök a fehér teában koncentrálódnak, bár ugyanabból a növényből készül, mint a fekete és a zöld tea. De a levelek feldolgozásának módja adja az ital eltérő ízét, illatát és tulajdonságait.

A fehér tea előállításához csak fiatal, fehér bolyhokkal borított rügyeket használnak fel. Ezeket kézzel szedik, ezért a fehér tea akár kétezer dollárba is kerülhet kilónként. A rügyek minimális feldolgozáson mennek keresztül (5-7%-os oxidáció), és megtartják a legtöbb hasznos anyagot. Ezt a teát minimális koffeintartalom jellemzi, erősíti az immunrendszert, tisztítja a szervezetet, és hasznos anyagokkal telíti, megöli a baktériumokat és enyhíti a fáradtságot.

Mivel a fehér teát gyakorlatilag nem dolgozzák fel mechanikusan, a benne lévő C-, B1- és P-vitaminok, illóolajok és antioxidánsok nem vesznek el, hanem teljes egészében a levelekben maradnak. Mindezen ízesítő és biológiailag aktív anyagok megőrzése a teában fontos az ital elkészítésekor – magyarázta a Rospotrebnadzor.

Így a fermentált teafajtákat (fekete, puerh, oolong) jobb, ha 90 °C körüli hőmérsékletű vízzel főzzük. A zöld és fehér tea esetében a víz hőmérséklete nem lehet magasabb 75-80 °C-nál. A szakértők nem tanácsolják, hogy a teát előre főzzük, mert csak a frissen elkészített ital a legízletesebb és leghasznosabb.

Elolvasom a cikket