Az EP az ellenzék vezetőjét ismeri el a venezuelai elnökválasztás győztesének

MH/MTI
2024. szeptember 19. csütörtök. 22:49

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 309 szavazattal, 201 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők elítélték és elutasították, hogy a venezuelai vezetés által ellenőrzött Nemzeti Választási Tanács „választási csalást követett el azzal, hogy megtagadta a választások hivatalos eredményének nyilvánosságra hozatalát.

Az EP-képviselők állásfoglalásukban Edmundo González Urrutiát ismerték el az ország legitim és demokratikusan megválasztott elnökének, María Corina Machadót pedig a venezuelai demokratikus erők vezetőjének. Elítélték továbbá, hogy a venezuelai kormány elfogatóparancsot adott ki González Urrutia ellen.

”Az EU-nak minden tőle telhetőt meg kell tennie annak biztosítására, hogy Edmundo González Urrutia, Venezuela legitim és demokratikusan megválasztott elnöke 2025. január 10-én hivatalba léphessen„ – fogalmaztak.

Kiemelték, hogy a nemzetközi közösség ismételt felhívásai ellenére a venezuelai vezetés nem tartotta tiszteletben a Nicolás Maduro vezette kormány és az ellenzék közötti 2023-as barbadosi megállapodást az elnökválasztással kapcsolatban, lehetetlenné téve ezzel a szabad és tisztességes választást. Megjegyezték, a nemzetközi választási megfigyelő missziók jelentései egyértelműen bizonyítják, hogy a július 28-án tartott venezuelai elnökválasztás nem felelt meg a választási integritásra vonatkozó nemzetközi normáknak. Elítélték továbbá a demokratikus ellenzék, a venezuelai nép és a civil társadalom ellen elkövetett gyilkosságokat, zaklatásokat, jogsértéseket és letartóztatásokat, és felszólítottak az emberi jogok szisztematikus megsértésének beszüntetésére.

Az Európai Parlament tagjai arra szólítottak fel, hogy az EU állítsa vissza a venezuelai Nemzeti Választási Tanács tagjaival szembeni szankciókat, valamint az ország vezetését érintő szankciók meghosszabbítására és hatályuk kiterjesztésére szólítottak fel. Véleményük szerint célzott szankciók alkalmazására van szükség az EU globális emberi jogi szankciórendszerén keresztül Nicolás Maduróval és belső körével szemben.

Az EP-képviselők azt kérték a regionális szereplőktől és a nemzetközi közösségtől, hogy gyakoroljanak nyomást Maduro kormányára és belső körére, hogy fogadja el a venezuelai nép demokratikus akaratát, elismerve Edmundo González Urrutiát legitim és demokratikusan megválasztott elnöknek. Ha ez nem történik meg, ismét migráció indulhat a régió más országaiba – figyelmeztettek.

Elolvasom a cikket