Dráma a Római-parton

Nem volna nagy baj, ha Magyar Péter, ahelyett, hogy magát szelfizteti nyakló nélkül, mint a Fővárosi Közgyűlés egyik meghatározó frakciójának vezetője, legalább egy nyilatkozat erejéig kifejezné együttérzését a Római-parton élő 2000 ember és a mintegy 400 milliárd forintnyi ingatlanvagyon jövőbeni sorsát illetően. A Római-parton ugyanis dráma van.

Ha Tarlós István maradt volna a főpolgármester, akkor már rég megoldódott volna az érintett emberek sorsa árvíz idejére. Tarlós ugyanis a folyópartra akarta építeni a védművet, amely megóvta volna a teljes terület személyi és vagyoni értékeit. Az itteni létesítmények 1914 óta épültek. Jogi értelemben a Római-part hullámtér, de gyakorlati szempontból már 1914 óta nem az, hiszen folyamatosan beépült, így a területen már életvédelemről is szó van.

Karácsony Gergely azonban erre fütyül, s annak ellenére nem csinál a védekezés érdekében semmit, hogy a 2019-es főpolgármesteri kampányában is azt ígérte, hogy megoldja az árvizek szempontjából különösen kritikus Római-part helyzetét. Aztán megválasztották, és bár a magyar kormány és Tarlós István már kidolgozta az ott élők számára megnyugtató megoldást, Karácsony azonban ezt átírta és a Duna parttól messzebb, a Királyok útja–Nánási út mentén jelölte ki a Római-parti gátat.

A dolog annál is inkább bicskanyitogató, mert a tavaly decemberi árvíz idején, amikor az emberek kétségbeesetten mentették az értékeiket, Karácsony csónakba ült, kievezett a Dunára, és ott készített egy mosolygós szelfit Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel. Ez annyira visszatetsző, hogy akár Magyar Péter is készíthette volna.

A veszélyeztetett ingatlanok tulajdonosai, Karácsonyék hozzáállása láttán, egy civil egyesület keretében maguk oldották meg a védekezést a Római-parton. Tarlós István alatt ugyanakkor kaptak zsákot, agyagot és önkénteseket, most pedig semmit. Most drámai hangvételű Facebook-posztokat tesz közzé az Egyesület a Római-partért szervezet. Ebben felszólítják a fővárosi és a III. kerületi önkormányzatot, hogy haladéktalanul kezdjék el a Római-parton élő, dolgozó, vállalkozó embereket, sportlétesítményeket, a csónakházakat, a szállodákat, az oktatási központokat és az üdülőket is védő árvízvédelmi védmű megépítését.

Állítják, hogy az önkormányzatok vezetői két éve tudják, hogy a Királyok útja–Nánási út vonalán nincsen fővédvonal, s felteszik a kérdést, hogy akkor miért nem védi meg őket a fővárosi önkormányzat, és miért tolja be őket agyagfallal a Dunába?

A Műegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a vízügyi tanács egyértelműen leírta, hogy csak a partra szabad a védelmi vonalat létesíteni. A civil szervezet szerint a főváros vezetője a közgyűlés megkérdezése nélkül, egy személyben döntött a nyomvonalról úgy, hogy környezeti hatástanulmányt sem mertek készíteni arról, hogy a nyomvonal milyen hatást okoz a 70 hektár ingatlanállományára, élővilágára, az ott lakókra, vállalkozásokra, az ottani munkahelyek jövőjére! Ebből a tanulmányból ugyanis egyértelműen kiderült volna, hogy a Királyok útja–Nánási útra megbízható, elsőrendű gátat nem lehet építeni.

Búzás Antal Győző, az Egyesület a Római-Partért szervezet elnöke aláhúzta, a védekezéshez most mindent nekik kell megszervezniük. Amennyiben a 2013-as árvízhez hasonló éri el Budapestet, akár a házaikba is betörhet a víz.

A Római-parton élők most saját költségen 200 köbméter agyagot vásároltak, amivel megpróbálják majd megállítani az otthonaikat fenyegető árvizet. Búzás kijelentette, írásos állásfoglalásuk van a vízügyi államtitkártól arról, hogy a Királyok útja–Nánási úton található védmű nem minősül fővédműnek, ugyanis az évtizedek során több helyen is darabokat metszettek ki belőle.

Ezért is nehezen érthető, hogy lehetett ismét Karácsonyt választani főpolgármesternek. Mögé pedig egy olyan Magyar Pétert beállítani, aki Gyurcsánnyal konspirálva azért harcol, hogy a főváros továbbra is a baloldal kifizetőhelye lehessen, ne a budapestiek védelmezője, érdekeik képviselője.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket