Évekig fog tartani az árvíz sújtotta területek újjáépítése Ausztriában + VIDEÓ

MH/MTI
2024. szeptember 19. csütörtök. 17:34

Johanna Mikl-Leitner megfogalmazása szerint „nemzeti összefogásra” lesz szükség az újjáépítéshez, amely „nem napokat, heteket vagy hónapokat, hanem éveket vesz majd igénybe”.

Az osztrák fővárost, Bécset is körbeölelő Alsó-Ausztria tartományt különösen súlyosan érintette a Lengyelországot, Ausztriát és a Cseh Köztársaságot az elmúlt napokban sújtó árhullám.

Objektum doboz

„Még soha nem volt ilyen dimenziójú, az egész tartományt sújtó árvíz Alsó-Ausztriában” – mondta csütörtökön a tartományi kormány elnökének helyettese, Stephan Pernkopf.

Közlése szerint a 2002 óta megvalósított 800 árvízvédelmi projekt bevált, ezek most „jelentős anyagi károkat és sok szenvedést előztek meg”.

A régióban az esőzések nyomán csaknem másfél ezer épület vált lakhatatlanná, mára ez a szám mintegy háromszázra csökkent. A hatóságok egyelőre nem tudták felmérni pontosan a károk mértékét.

Az osztrák kormány egymilliárd euróra emelte az infrastruktúra helyreállítására és a magántulajdonban keletkezett károk megtérítésére is felhasználható szövetségi katasztrófaalapot.

Elolvasom a cikket