Franciaország a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

A szeptember 26. és 29. között a Millenárison zajló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Közép-Európa egyik legkiemelkedőbb irodalmi és könyvszakmai találkozója, amelynek keretében a francia díszvendégség a régóta szövődő francia–magyar irodalmi kapcsolatok gazdagságából merít.

A kiemelt megjelenési lehetőség remek alkalmat nyújt a látogatók számára, hogy megismerkedjenek a francia irodalom és könyvkiadás sokszínűségével.

A réflexion hívószó köré megalkotott programsorozat keretében a magyar közönség neves francia szerzők és művészek jelenlétében fedezheti fel a kortárs francia irodalmat az ifjúsági irodalomtól a képregényen és a történelmi regényen át a társadalomtudományi esszéig.

Pierre Assouline, Arnaud Dudek, Didier Eribon, Magali Le Huche, Marie-Aude Murail, Pascale Robert-Diard és Zanzim kerekasztal-beszélgetéseken, könyvbemutatókon és felolvasásokon mutatják be magyar fordításban megjelenő köteteiket a francia standon, valamint a fesztivál további helyszínein.

A két ország szellemi élete több szálon is kapcsolódik, legtermékenyebb időszaka a 19. századra tehető, amikor a francia irodalom olyan nagy klasszikusai voltak hatással a magyar írókra, mint Victor Hugo, Marcel Proust vagy Gustave Flaubert. Francia nyelvű szerzőketazóta isnagy számban fordítanak magyarra: a francia a harmadik leggyakrabban előforduló forrásnyelv jelenleg Magyarországon.

A francia szerzők műveinek magyar nyelvű megjelentetését a Budapesti Francia Intézet is segíti könyvkiadást támogató programjának keretében. A műfordítás jelenlegi helyzetére igyekszik rávilágítani az a szakmai beszélgetés is, amely a francia program keretében kerül megrendezésre.

A Franciaországban töretlenül népszerű műfaj, a képregény is reflektorfénybe kerül a francia standon, ahol Zanzim, a Férfibőrben című, többszörösen díjazott képregény illusztrátora tart képregényrajzoló workshopot.

Az ifjúsági irodalom is méltón képviselteti magát a magyar kamaszok körében is igen kedvelt Marie-Aude Murail íróval, a Lélekdoki című sorozat szerzőjével, aki 2022-ben elnyerte a műfaj Nobel-díjaként számon tartott Hans-Christian Andersen-díjat.

A legkisebbek örömére Magali Le Huche is a Könyvfesztiválra látogat, és bemutatja Magyarországon is népszerű Pepe című sorozatát, amely különböző zenei stílusokkal ismerteti meg a gyerekeket, immár egy évtizede.

Vágy, fantázia, szerelem, szexualitás – többek között ezek lesznek annak a kerekasztalnak a témái, amelyen Zanzim és Marie-Aude Murail mellett részt vesz Arnaud Dudek is, akinek Légy észnél című kötetét a legjobb elsőkönyvesek Goncourt-díjára jelölték 2012-ben.

A kortárs társadalom problémáit dolgozza fel Pascale Robert-Diard A kis hazugban, valamint Didier Eribon a Visszatérés Reimsben, olyan témákon keresztül, mint a szexuális bántalmazás, a homoszexualitás és a társadalmi felemelkedés lehetősége. A Goncourt Akadémia tagjaként Pierre Assoulineíró, újságíró Az úszó című regénye mellett a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat mutatja be.

A rendezvény szakmai találkozásokra is alkalmat nyújt a Francia Könyvkiadók Nemzetközi Irodájának (BIEF) és számos francia könyvkiadó részvételének köszönhetően.

A Könyvfesztivál francia standja összesen mintegy 30 programmal (konferenciákkal, beszélgetésekkel, workshopokkal, koncertekkel, családi és egyéb rendezvényekkel) várja az érdeklődőket, akik több mint 1000 francia nyelvű kötetből válogathatnak a helyszínen.

Elolvasom a cikket